Medicii ieșeni avertizează toate persoanele care au trecut printr-o formă gravă a infecției cu coronavirus că sechelele pulmonare post COVID-19 pot dura toată viața dăcă nu sunt tratate la timp. Patologiile post COVID-19 pot apărea chiar și la 15 sau 30 de zile de la vindecare. La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași vin zilnic persoane care prezintă simptomele specifice sechelelor pulmonare post COVID-19
Specialiștii avertizează că sechelele post COVID-19 care apar în zona plămânilor după infectare sunt constante și pot dura toată viața dacă nu sunt tratate corect și la timp. Principalele simptome care apar sunt oboseala și saturația scăzută. În funcție de gravitatea patologiei post COVID-19, pacienții sunt tratați în spital sau la domiciliu, cu un tratament bine stabilit de medic. După administrarea tratamentului, pacienții trebuie să revină regulat la control.
„Sechelele rămân imediat după îmbolnăvire și pot dura o viață întreagă dacă nu sunt tratate la timp și corect. Avem pacienți cu vârste cuprinse între 30 și 80 de ani care se confruntă cu aceste sechele. Simptomele sunt diferite de la pacient la pacient. Aceștia manifestă oboseală, saturație scăzută și fibroză pulmonară foarte crescută. Tratamentele pentru pacienți sunt la fel de diferite. Din păcate, patologia post COVID-19 dezvoltată în zona plămânilor este constantă. După un control amănunțit, în funcție de starea pacientului, acesta rămâne internat sau urmează un tratament acasă. Din păcate, aceste cazuri de patologii post COVID-19 vor mai fi, deoarece avem în continuare pacienți intubați, în stare gravă”, a precizat dr. Mădălina Staicu, medic primar epidemiolog din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași.
Sechelele pulmonare post COVID-19 pot apărea la 15 zile după ce pacientul a fost declarat vindecat
La Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie nu este zi fără un pacient care se confruntă cu sechele pulmonare post COVID-19. Persoanele care au trecut printr-o formă gravă a infecției nu au scăpat de vizitele periodice le medic. Aceștia se întorc la spital după o perioadă relativ scurtă după ce au fost declarați vindecați și externați.
„Avem și vom avea multă vreme de acum încolo pacienți cu sechele pulmonare, post COVID-19 care au nevoie de internare și tratament. În prezent, avem un număr destul de mare de persoane internate în Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, cu sechele pulmonare post-COVID-19. Pacienții care ajung din nou să fie internați sunt persoanele care au trecut printr-o formă gravă a bolii. Chiar dacă au trecut prin boală, aceștia trebuie să vină regulat la control pentru monitorizarea plămânilor, care au fost foarte afectați. După control se stabilește dacă pacientul necesită internare sau tratament la domiciliu și nu este cert că după primul tratament sechelele post COVID-19 dispar definitiv. Pacienții revin la spital după aproximativ 15 – 30 de zile de la externare”, a declarat dr. Mădălina Staicu, medic primar epidemiolog din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași.
Tratamentul pentru pacienții infectați cu Delta
Medicii ieșeni administrează pacienților infectați cu noua tulpina Delta anticoagulante, antibiotice, dexametazonă și antivirale. Acest remediu este recomandat de către Ministerul Sănătății pentru toate persoanele infectate cu COVID-19. Toate medicamentele sunt administrate prin perfuzie bolnavilor internați în spitalele suport COVID-19 din Iași. Antibioticul are un rol important în acest tratament, deoarece un pacient infectat are imunitatea scăzută, iar infecția virală poate produce o infecție bacteriană puternică. Antibioticul este administrat preventiv pentru a evita o infecție bacteriană. Acest tratament este administrat pacienților care manifestă o formă ușoară a infecției.