Prima pagină » Local » Ieșenii care au refugiați în propriile case pot lua bani de la stat! ISU va deconta 20 de lei pe zi de persoană
Ieșenii care au refugiați în propriile case pot lua bani de la stat! ISU va deconta 20 de lei pe zi de persoană

Ieșenii care au refugiați în propriile case pot lua bani de la stat! ISU va deconta 20 de lei pe zi de persoană

19 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Ieșenii care adăpostesc refugiați din Ucraina pot primi bani de la stat! ISU Iași va centraliza toate datele primite de la Primăriile din județ, urmând a vira banii către cei care și-au pus la dispoziție casele pentru adăpostirea refugiaților ucraineni

Locuitorii din județul Iași care și-au deschis casele pentru refugiații ucraineni pot beneficia de bani de la stat. Autoritățile au decis să dea câte 20 de lei pe zi pentru fiecare refugiat care este adăpostit în casele unor persoane fizice. Deși, în județul Iași sunt disponibile peste 2.700 de locuri de cazare în diferite centre, o parte a ucrainenilor au ales să se cazeze fie la hotel, fie în locuințele unor persoane. Pentru aceștia din urmă Guvernul va aloca fonduri, sumele urmând a fi virate prin Inspectoratele pentru Situații de Urgență.

Ieșenii care adăpostesc refugiați primesc bani de la ISU

În urmă cu câteva zile, Guvernul a adoptat hotărârea nr. 336/2022 privind stabilirea mecanismului de decontare din bugetul Inspectoratelor Judeţene pentru Situații de Urgență ale cheltuielilor cu hrana cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite. Este vorba de cei proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiți de persoane fizice, precum și pentru alocarea unei sume din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Suma ajunge la 20 de lei pe zi pentru decontarea cheltuielilor de hrană. Proprietarul care face cererea trebuie să depună la Primărie o declaraţie pe propria răspundere, copia actului de identitate al solicitantului, actul de proprietate. Cererile depuse se soluţionează în luna următoare. În plus, persoana care face cererea poate opta pentru încasarea sumelor în numerar sau prin virament bancar.

”Numărul zilelor de găzduire reprezintă suma zilelor de găzduire pentru fiecare cetăţean străin sau apatrid găzduit aflat în situaţii deosebite, provenit din zona conflictului armat din Ucraina. Suma solicitată spre decontare trebuie să fie egală cu produsul dintre numărul cetățenilor străini sau apatrizilor găzduiţi aflați în situații deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, numărul de zile de găzduire şi suma de 20 lei/zi/persoană”, se arată în hotărârea de Guvern.

Cei care au avut ucraineni în case nu primesc nimic

Sumele nu se dau, însă, retroactiv, astfel încât cei care au avut până acum ucraineni în găzduire nu primesc niciun leu.

”Situaţia centralizatoare se certifică pentru realitate la nivelul autorităţilor administrației publice locale din unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care au primit cereri de la persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina”, se mai arată în hotărârea de Guvern.

Practic, ieșenii trebuie să depună o cerere la Primărie-care va înainta adresa la ISU-, instituție ce va vira banii în conturile administrației locale. Ulterior, autoritatea locală va direcționa banii către persoana care a avut în grijă refugiații. Și Primăria Iași a dechis un centru pentru refugiați în zona CUG.

Câți refugiați sunt cazați în județul Iași?

De la începutul conflictului militar din Ucraina peste 12 mii de refugiați au trecut prin Aeroportul Iași. În ultimele trei săptămâni au tranzitat circa 20 de mii de persoane din Ucraina prin județul Iași. Conform oficialităților din județul Iași, în acest moment sunt 709 refugiați ucraineni cazați în centrele din județ.

Din cele 2.447 de locuri disponibile pentru refugiații din Ucraina, în județul Iași mai sunt 1.738 de locuri libere. Banii pentru refugiați de la ISU vor fi alocați doar pentru cei care au în propriile case ucraineni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *