Prima pagină » Economic Local » Ieșenii care ard resturi de vegetație fără aviz de Mediu riscă amenzi de până la 50.000 de lei
Ieșenii care ard resturi de vegetație fără aviz de Mediu riscă amenzi de până la 50.000 de lei

Ieșenii care ard resturi de vegetație fără aviz de Mediu riscă amenzi de până la 50.000 de lei

31 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii care ard resturi de vegetație trebuie să obțină aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM), altfel riscă amenzi drastice. Garda de Mediu poate să sancționeze cu 3.000 și până la 6.000 de lei persoanele fizice și cu 25.000 până la 50.000 de lei persoanele juridice

Ieșenii fac curățenia de primăvară în această perioadă, astfel că ard resturi de vegetație din livezi sau curți. Pentru a putea face această curățenie, aceștia trebuie să solicite aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași. În caz contrar, riscă să fie amendați de Garda de Mediu Iași. Persoanele care nu se supun Legii compostului pot să încaseze amenzi de până la 20.000 de lei.

Odată cu intrarea legii în vigoare, arderea frunzelor este interzisă, iar cei care încalcă legislația sunt sancționați. Frunzele și resturile vegetale trebuie colectate selectiv, iar arderea lor devine contravenție care se pedepsește cu amendă cuprinsă între 3.000 și 6.000 de lei persoanele fizice și cu 25.000 până la 50.000 de lei persoanele juridice. Noile măsuri au fost impuse după ce comisarii de Mediu au descoperit, în anii precendenți, că arderile necontrolate de vegetație s-au înmulțit, iar acest lucru a afectat atât mediul înconjurător, cât și habitatele speciilor de plante și animale protejate prin lege.

Incendiile provocate de arderea resturilor de vegetație s-au înmulțit

Un număr-record de incendii de vegetație, în Iași, a fost înregistrat de la începutul anului și până în prezent. Față de prima parte a anului 2021, în localitățile din județul Iași s-au înregistrat cu 1.700 la sută mai multe incendii. Cele mai multe au avut loc în Municipiul Iași. Din cauza acestor evenimente sunt afectate fauna și flora de pe câmpurile unde au izbucnit incendiile.

Cei care ard miriștile și stuful din arii protejate riscă dosar penal. De asemenea, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) trage semne de alarmă pentru fermierii care exploatează teren arabil și ard miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor. Paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare sunt arse de cele mai multe ori pe terenurile arabile. Cei care au livezi nu trebuie să ardă crengile tăiate în urma curățirii pomilor, deoarece poluează mult atmosfera.

Fermierii trebuie să anunțe la Poliție dacă terenurile sunt incendiate

Specialiștii de Mediu mai spun că nu trebuie arsă vegetaţia ierboasă sau lemnoasă de pe pajiştile permanente. În cazul în care fermierul constată că o anumită suprafaţă a exploataţiei sale a fost arsă, incendiul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi sancţionat, acesta trebuie să întocmească și să prezinte la Centrul Local sau Judeţean al APIA, la care a depus cererea de plată, o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la Poliţie, la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau, unde este cazul, la Detaşamentul de Pompieri. Poluarea din Iași se menține ridicată.

În ultima săptămână nivelul poluanţilor PM10 şi PM2,5, măsuraţi prin intermediul staţiilor automate de monitorizare a calității aerului din Municipiul și judeţul Iaşi, se menţine la un nivel ridicat, calitatea aerului fiind necorespunzătoare. La ambii poluanţi au fost depăşite constant valorile medii zilnice admise (50 micrograme/mc pentru PM10 şi 25 micrograme/mc pentru PM2,5). Ieșenii care ard resturi de vegetație poluează mediul înconjurător, susțin specialiștii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *