Prima pagină » Economic Local » Ieșenii care ard deșeuri fără autorizație, amendați de Garda de Mediu

Ieșenii care ard deșeuri fără autorizație, amendați de Garda de Mediu

15 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean (GNM-CJ) Iași efectuează în această perioadă verificări în comunele din județ unde există deșeuri abandonate sau incendii de vegetație fără autorizație. Potrivit specialiștilor de mediu, deși au derulat campanii de informare cu privire la aceste acțiuni, ieșenii continuă să încalce legea, iar în ultimii ani arderile necontrolate de vegetație s-au înmulțit.

„Aproape zilnic întâlnim, răspândite pe întreg teritoriul aflat în raza de competență, două fapte contravenționale care ascund povești complicate despre educație și civilizație, dar și despre competență și gospodărie: abandonarea deșeurilor, respectiv eliminarea deșeurilor prin ardere cu flacără deschisă, fie pe sol fie în recipiente improvizate”, spun reprezentanții GNM-CJ Iași.

Amenzi drastice pentru cei care încalcă legea

Persoanele care au fost prinse că nu respectă legislația de mediu au fost amendate cu peste 20.000 de lei. Sancțiunile sunt cuprinse între 3.000 și 6.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.

„Dincolo de aspectele legale descrise și de efectele asupra mediului, ambele fapte prezintă și un pericol real și imediat asupra sănătății umane, chiar dacă făptuitorii nu pun niciun preț pe sănătatea mediului, diferența dintre cele două moduri de operare fiind raza spațială de acțiune. Totodată, trebuie subliniat că fumul rezultat din arderea deșeurilor diverse are proprietăți extrem de toxice, expunând riscului de afecțiuni pulmonare (inclusiv cancer) în primul rând copiii și batrânii”, mai spun specialiștii din cadrul instituției de mediu din Iași.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`