Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au venit la Casa de Pensii pentru a cere lămuriri privind deciziile de recalculare a pensiilor. Director: „Le vom corecta”
Ieșenii au venit la Casa de Pensii pentru a cere lămuriri privind deciziile de recalculare a pensiilor. Director: „Le vom corecta”

Ieșenii au venit la Casa de Pensii pentru a cere lămuriri privind deciziile de recalculare a pensiilor. Director: „Le vom corecta”

20 aug. 2024, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii au venit la Casa Județeană de Pensii pentru a cere lămuriri privind deciziile de recalculare a pensiilor. Numărul celor care s-au prezentat la sediul instituției este mic comparativ cu numărul de decizii înmânate de poștași, respectiv către 41.000 de persoane. Poșta Română va distribui alte 17.000 de decizii de recalculare a pensiilor, în perioada 19-23 august 2024. În total, 151.000 de pensionari din Iași beneficiază de aceste modificări

O parte din pensionarii din Iași au primit deciziile de recalculare a pensiilor, iar cei nemulțumiți s-au prezentat la sediul Casei Județene de Pensii pentru a cere lămuriri. Numărul acestora este mic, comparativ cu numărul de decizii înmânate de poștași, respectiv către 41.000 de persoane, în numai câteva zile. „Au venit 15 persoane doar pentru lămuriri. Unde vom găsi erori sau ne vor fi semnalate, le vom corecta fără a fi nevoie de contestație. Aceasta poate fi depusă la Tribunalul Iași”, a transmis Maria Andronache, director al Casei Județene de Pensii Iași. Ieșenii au 45 de zile să conteste recalcularea pensiei, inclusiv în instanță, sau să ceară explicații la Casa Județeană de Pensii Iași. Poșta Română va distribui alte 17.000 de decizii de recalculare a pensiilor, în perioada 19-23 august 2024. În total, 151.000 de pensionari din Iași beneficiază de recalcularea drepturilor de pensie. La nivel național, se estimează că 3,8 milioane de pensii vor crește.

Ieșenii pot cere lămuriri privind deciziile de recalculare a pensiilor

În urma recalculării pensiilor, creșterea medie va fi de 622 de lei, iar unele pensii își vor dubla valoarea în urma aplicării noii legi. Pensionarii cu stagii lungi de cotizare vor beneficia de creșteri substanțiale datorită includerii punctelor de stabilitate în calculul pensiilor. Deciziile cu noua valoare a pensiilor, după recalculare, au ajuns la Poşta Română Iași până pe 15 august, iar de pe 16 august 2024, poștașii au început distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor. Documentele vor fi înmânate pensionarilor la 1 septembrie 2024. Poștașii vor înmâna documentele doar titularilor acestor drepturi, iar pensionarii au obligația să semneze de primire. Cei care nu vor fi acasă, le vor putea ridica de la sediile poștale, și apoi de la casele teritoriale de pensii. Potrivit Casei Județene de Pensii Iași, după această etapă și până pe 15 septembrie, urmează livrarea pensiilor. Luna trecută, pensia medie de asigurări sociale de stat, în județul Iași, a fost de 2.177 de lei, iar numărul total al pensionarilor de asigurări sociale de stat era de 150.931 de persoane. Aceștia constituie majoritatea pensionarilor din județ. Cea mai mare pensie brută calculată pe baza principiului contributivității este de 31.511 lei și va crește de luna viitoare.

Cum arată deciziile primite de pensionarii din Iași?

În prima parte a deciziei de recalculare, vor apărea datele despre pensionar (CNP, nume, data înscrierii la pensie) și denumirea categoriei de pensie, precum și „suma punctajelor anuale realizate de titular”, adică numărul de puncte realizate pe contributivitate, anume: „cât a muncit persoana respectivă”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii. Partea a doua a documentelor este împărțită în șase puncte: A) Total stagiu de cotizare realizat; B) Stagiu de cotizare contributiv; C) Numărul de puncte de stabilitate; D) Numărul total de puncte realizate la 1 septembrie; E) Valoarea punctului de referință la data de 1 septembrie și F) cuantumul nediminuat al pensiei la 1 septembrie. La punctul F, pensionarii vor găsi noua valoare a pensiei, pe care o vor primi lună de lună. Astfel, în această săptămână, alți 17.000 de ieșeni vor primi deciziile de recalculare a pensiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *