Ieșenii au semnat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) carnetele de rentier agricol, mai puține în anul 2022, față de anul precedent. Beneficiarii primesc, în luna septembrie 2022, între 50 și 100 de euro pe hectar
Ieșenii care au carnet de rentier agricol și vor să obțină renta viageră au vizat documentele la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA). Numărul solicitanților a scăzut în anul 2022, comparativ cu anul precedent, fiind înregistrați în jur de 500 de beneficiari. Renta viageră este o sumă care se acordă anual persoanelor care au dobândit calitatea de rentier agricol până la data de 31 decembrie 2009. Este plătită pe durata vieții rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa ori încheie un acord cu investitorul. Banii pot fi încasați și de moștenitorii rentierului agricol. În cazul decesului rentierului, renta viageră datorată acestuia poate fi încasată de moștenitori, dacă se respectă prevederile Legii 247/2005 care presupun ca aceștia să depună mai multe documente la APIA. Printre acestea se numără carnetul de rentier al defunctului, copie a certificatului de deces, a actului de succesiune sau împuternicire/declarație notarială din care să reiasă acordul celorlalți moștenitori privind solicitarea și încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului.
Ieșenii care au semnat la APIA carnetele de rentier primesc banii
Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul a 100 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat pentru care s-a încheiat acord cu investitorul și echivalentul a 50 de euro pe an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. Pentru suprafețele mai mici de un hectar suma plătită va fi proporțională cu suprafața înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul. Banii solicitați de beneficiarii din Iași ar urma să intre în conturile acestora în luna septembrie 2022. Fermierii din Iași sunt afectați de seceta pedologică. Aceștia depun, în această perioadă, cererile pentru obținerea despăgubirilor de secetă. Fermierii din județul Iași au depus pentru o suprafață de 134.628 de hectare. Iașul este în topul județelor unde seceta a făcut ravagii în acest an. Cele mai multe probleme sunt la culturile de primăvară, respectiv porumb și floarea-soarelui, fiind afectate în proporție de 60-80 la sută.
Fermierii din Iași mai pot cere despăgubiri de secetă
Printre comunele afectate de seceta pedologică sunt Ipatele, Comarna, Costuleni, Cozmești, Gorban, Grozești, Moșna, Prisăcani, Răducăneni, Horlești, Dagâța, Tansa, Țibana, Țibănești, Voinești, Ciurea, Drăgușeni, Mogoșești, Scânteia și Șcheia. Termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de seceta pedologică este 30 august pentru culturile de toamnă (grâu și triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prășitoare (porumb și floarea-soarelui). Reporterii BZI au arătat, în edițiile anterioare, faptul că una dintre comunele din Iași unde seceta pedologică a făcut ravagii este Dumești. Ieșenii au semnat la APIA și documentele pentru obținerea subvențiilor pentru anul 2022.