Prima pagină » Local » Ieșenii au revenit la prenumele românești! Andrei și Maria sunt în topul preferințelor. Ce alte alegeri au mai făcut părinții
Ieșenii au revenit la prenumele românești! Andrei și Maria sunt în topul preferințelor. Ce alte alegeri au mai făcut părinții

Ieșenii au revenit la prenumele românești! Andrei și Maria sunt în topul preferințelor. Ce alte alegeri au mai făcut părinții

28 aug. 2024, 02:00,
Andrei OSMAN în Local

Părinții ieșeni au optat, în anul 2023, pentru variante românești când au ales un prenume pentru copiii lor. Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP) a înregistrat, anul trecut, 7.036 de nașteri în municipiul Iași. Din numărul total, 3.663 au fost băieți și 3.373 fete. Un total de 27 de copii au fost adoptați, iar în 103 cazuri, cel puțin unul dintre părinți, era cetățean străin

Reprezentanții Direcției Locale de Evidență a Persoanelor (DLEP) au transmis că numărul nașterilor înregistrate în municipiul Iași, 7.036 în decursul anului 2023, s-a păstrat la un nivel ridicat, iar variantele românești de prenume pentru nou-născuți au fost cele mai folosite. În același sens, în luna august 2023, au fost emise 677 de certificate de naștere, cele mai multe, din anul precedent. Tot în anul 2023, în luna ianuarie, au fost întocmite 633 de acte, iar în luna iulie, 627 de documente; luna decembrie 2023, când au fost întocmite 459 de acte, aprilie, cu 534 de acte. În luna noiembrie 2023 au fost emise 550 de acte, cele mai puține față de lunile precedente.

Prenumele Andrei și Maria sunt în topul preferințelor printre părinții ieșeni

Potrivit informațiilor transmise de către reprezentanții Direcției Locale de Evidență a Persoanelor (DLEP), cel mai des prenume întâlnit la băieți a fost Andrei, 500 de cupluri l-au ales. Pe al doilea loc în topul preferințelor este numele Ștefan, 292 de copii au fost denumiți astfel. Lista cu cele mai frecvente prenume de băieți a continuat cu Gabriel (273 de copii), Matei (215 de copii), Alexandru (211 de copii) și David (185 de copii).

În cazul fetelor, cel mai frecvent prenume ales de părinți a fost Maria, prenume folosit pentru 827 de nou-născuți, urmat de Ioana, (332 de copii) și Elena (308 de copii). Lista cu cele mai frecvente prenume de fete a continuat cu Ștefania (155 de bebeluși), Anastasia (154 de bebeluși) și Andreea (152 de bebeluși).

Peste 70% dintre părinții din Iași au ales pentru copiii lor câte două prenume

Un procent de 72,57% dintre părinții ieșeni au ales pentru copiii lor câte două prenume. Cele mai des întâlnite sunt Rareș-Andrei (33 de situații), urmate de David-Andrei (19 alegeri), urmate de prenumele compus Eric-Andrei (17 alegeri) și Matei-Gabriel (15 copii) pentru băieți.

În cazul fetelor, părinții au ales, preponderent, numele Eva-Maria, prenume folosit în 58 de situații, Sofia-Maria, de 27 de ori, Anastasia-Maria, (25 de situații), și Ana-Maria, ales de 18 cupluri.

Înregistrarea nașterii este făcută de către structura de stare civilă din cadrul Seriei Permanente a Cetățeanului cu Locuința în Evidența Populației (SPCLEP) și ofițerul de stare civilă. Este important de știut că cel din urmă poate refuza înregistrarea unor anumite prenume. „Ofițerul de stare civilă poate refuza înscrierea unor prenume care sunt formate din cuvinte indecente ori ridicole, părinții putând opta pentru un nume corespunzător”, se arată în informațiile transmise de DLEP Iași.

Variantele românești de prenume pentru nou-născuți, Andrei, Ștefan, Maria sau Ioana, sunt folosite cu o frecvență foarte mare de către părinții ieșeni, ne arată reprezentanții Direcției Locale de Evidență a Persoanelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *