Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au reclamat poluarea din cauza prafului și gunoaielor la instituțiile de mediu. Zilnic sunt înregistrate sesizări
Ieșenii au reclamat poluarea din cauza prafului și gunoaielor la instituțiile de mediu. Zilnic sunt înregistrate sesizări

Ieșenii au reclamat poluarea din cauza prafului și gunoaielor la instituțiile de mediu. Zilnic sunt înregistrate sesizări

07 feb. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Ieșenii au reclamat poluarea, în acest an fiind depuse sesizări la instituțiile de mediu. Reclamanții au depus zeci de sesizări la Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu. Cele mai multe vizează poluarea din cauza prafului și gunoaielor. Ieșenii prinși că incendiază sau aruncă deșeurile riscă între 3 și 5 ani de închisoare

Ieșenii au depus zeci de sesizări, în acest an, la Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu. Multe dintre aceste reclamații sunt din partea celor care locuiesc în mediul rural sau în zona metropolitană și observă cum pe câmpuri ori în zone locuite sunt aruncate gunoaie.

De asemenea, ieșenii au reclamat faptul că orașul este poluat din cauza prafului, dar și că nu se curăță străzile. Reclamațiile s-au referit și la activitatea agenților economici care nu respectă legislația de mediu. Mare parte din aceste petiții fac referire la zgomotul și praful produse de lucrările de construcții, la faptul că sunt aruncate deșeuri în anumite zone, că nu este permisă abandonarea lor, dar și că mirosurile sunt insuportabile.

Ieșenii reclamă mizeria și noroiul de pe străzile din municipiu, faptul că spațiile verzi sunt călcate de cetățeni sau că orașul este foarte poluat, iar mediul de viață este afectat.

Ieșenii au reclamat poluarea din cauza prafului și gunoaielor

Comisarii de mediu au verificat reclamațiile depuse de ieșeni, iar o parte dintre acestea s-au confirmat. Astfel, au fost aplicate sancțiuni în valoare de 20.000 de lei. De asemenea, a crescut cuantumul amenzilor pentru cei care îngroapă deșeuri sau le elimină în spații neautorizate, fapte ce se constituie ca infracțiuni.

Astfel, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice). În anul 2022, ieșenii au depus zilnic reclamații la instituțiile de mediu.

Comisarii de mediu au sancționat primăriile din Iași

În anul precedent, comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași au verificat cele 98 de primării din județ, unde au descoperit mai multe depozite ilegale de deșeuri. Comisarii Gărzii de Mediu au depistat 126 de depozitări ilegale de deşeuri. Pentru aceste nereguli au fost formulate 13 sesizări penale care au fost transmise Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Controalele au fost făcute cu scopul de a verifica stadiul de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță, privind gestionarea deșeurilor municipale și a stării de salubrizare a localităților la data controlului.

Controalele tematice au vizat toate cele 98 de unități administrativ-teritoriale ale județului Iaşi (două municipii, trei oraşe, 93 de comune), operatorii de salubritate, operatorul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Ţuțora şi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate Iaşi. De asemenea, 18 primării din județul Iași nu au depus declarațiile privind obligațiile la Fondul pentru mediu.

Ieșenii au reclamat poluarea din municipiu, dar și din zona metropolitană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *