Prima pagină » Eveniment-Social » Ieșenii au putut admira cele mai noi tramvaie și autobuze electrice cu prilejul a 125 de ani de transport electric la Iași

Ieșenii au putut admira cele mai noi tramvaie și autobuze electrice cu prilejul a 125 de ani de transport electric la Iași

12 iun. 2023, 02:00, 1 ,
Petronel Ștefan, în Eveniment-Social

Orașul a sărbătorit ieri, 11 iunie 2023, 125 de ani de transport electric. Cetățenii au putut admira ultimele tramvaie și autobuze electrice ajunse la Iași. Parada a început la ora 11:30, iar toate mijloacele de transport în comun au ajuns în fața Palatului Culturii la ora 12:00

Oamenii s-au oprit în fața Palatului Culturii pentru a face poze și a admira ultimele achiziții ce au ajuns în folosința cetățenilor. Tramvaiele PESA și Bozankaya și autobuzele Solaris au străbătut orașul într-o paradă cu plecări simultane din capăt CUG și din Copou.

Tramvaie și autobuze electrice pentru cetățeni

o poză cu parada tramvaielor

32 de tramvaie și 20 de autobuze au participat la eveniment

Inițiativa autorităților locale a fost aplaudată de cetățenii care s-au oprit pentru câteva minute să facă poze cu tramvaiele. Atracția a fost și mai mare pentru cei mici, care s-au bucurat de claxoanele autobuzelor parcate în fața Palatului Culturii.

„Cred că e foarte bine că se folosesc mai multe mijloace de transport în comun electrice, poluarea din oraș e foarte mare. Eu circul destul de des cu tramvaiul și până acum nu au fost probleme, dacă s-ar rezolva și cu traficul”, a specificat Camelia, una dintre spectatoare.

În cadrul acestei manifestări au participat 32 de tramvaie și 20 de autobuze electrice. Pe durata evenimentului, pentru aproape o oră, pe rutele 7, 9, 1 și 13, circulația tramvaielor a fost întreruptă.

„În cadrul manifestărilor de 125 de ani de transport electric la Iași am vrut să aducem în atenția ieșenilor eforturile care s-au făcut pentru a achiziționa aceste tramvaie și autobuze. A fost o coloană de 1.200 m de mijloace de transport electrice și ecologice, însemnând 32 de tramvaie și 20 de autobuze. Am vrut să arătăm ieșenilor că Primăria Iași și CTP fac eforturi pentru a introduce un transport ecologic la Iași. Vom continua pentru a aduce cât mai multe mijloace de transport ecologice la Iași”, a declarat Cristian Stoica, director general CTP Iași.

Investiții majore în transportul ieșean

 o poză cu parada tramvaielor

Primăria anunță mai multe investiții în ceea ce privește transportul în comun

Se anunță noi investiții pentru transportul în comun din Iași. În prezent sunt deja 16 tramvaie de tip Bozankaya și 16 de tip PESA, iar pe lângă acestea se mai adaugă 20 de autobuze electrice Solaris. Primăria anunță că vor mai ajunge încă 24 de autobuze electrice până la sfârșitul acestui an. Pe viitor, încă 18 tramvaie noi și 25 de autobuze vor intra în flota celor de la CTP.

„Astfel, grație fondurilor europene câștigate prin POR și PNRR, orașul nostru va avea 119 de mijloace de transport electrice (50 de tramvaie și 69 de autobuze), în valoare totală de aproximativ 744 de milioane de lei, respectiv circa 150 de milioane de euro! Toate aceste investiții fac parte din programul nostru de modernizare a transportului public și din viziunea de transformare a acestuia într-unul verde, modern și inteligent! Împreună mergem pe drumul cel bun”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Cele mai noi tramvaie și autobuze electrice au fost prezentate în cadrul paradei de ieri, 11 iunie 2023. Cetățenii au apreciat inițiativa autorităților, iar pe viitor așteaptă cât mai multe exemplare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *