Ieșenii au primit, în primul trimestru din anul 2021, pensii în valoare de 836.415.000 de lei, mărite cu aproximativ 20 de milioane de lei, după ce a crescut valoarea punctului de pensie, dar și pensia minimă. Astfel, în luna septembrie 2020, punctul de pensie a fost mărit la 1.442 de lei, iar pensia minimă, la 802 lei lunar
Pensionarii din Iași au încasat de la Casa Județeană de Pensii sumele aferente lunilor ianuarie, februarie și martie 2021, în valoare de 836.415.000 de lei. După ce în toamna anului trecut a crescut valoarea punctului de pensie și automat pensia minimă, ieșenii au primit pensii mai mari față de primul trimestru din anul 2020. În luna septembrie 2020, punctul de pensie a fost mărit la 1.442 de lei, iar pensia minimă la 802 lei lunar. De asemenea, a crescut și indemnizația socială pentru pensionari, la 800 de lei. În județul Iași sunt 165.100 de pensionari și în jur de 30 la sută dintre aceștia încasează pensia minimă lunar. Potrivit Mariei Andronache, director al Casei Județene de Pensii Iași, numărul de pensionari din județul Iași este în creștere față de anul precedent.
„În trimestrul I din acest an am plătit pensii de asigurări sociale, pensii de serviciu, indemnizații, în suma de 836.415.000 de lei. Un număr mediu de pensionari din județul Iași este de 165.100 de persoane”, mai spune Maria Andronache, director al Casei Județene de Pensii Iași.
În județ sunt înregistrați 10.640 de pensionari cu pensii de invaliditate, din care 1.277 sunt cu invaliditate grad 1, 4.982 sunt cu invaliditate grad 2 și alți 4.381 de pensionari sunt cu invaliditate grad 3.
Pensiile sunt livrate lunar în perioada 1-15 la domiciliul pensionarilor, iar același interval de timp se va respecta și pentru plățile restante
În cazul în care pensionarii nu sunt găsiți la domiciliu în această perioadă, aceștia își pot ridica drepturile bănești și documentul de plată de la ghișeele poștale. Cu toate acestea, pensionarii trebuie să știe că pot face acest lucru doar în termen de două zile lucrătoare de la ultima zi de plată a lunii. Pensionarii care încasează pensia pe card trebuie să știe că banii vor fi virați în conturile lor pe data de 14 a lunii, iar documentul de informare le va fi expediat, la domiciliu, în perioada 1 și 15 a lunii. Pensionarii din Iași pot solicita ajutorul de deces de la Casa Județeană de Pensii și pot solicita informații la numerele de telefon afișate pe site-ul oficial al instituției.
De asemenea, în contextul pandemiei COVID-19, ieșenii pot transmite, prin metodele electronice, anumite documente și sunt programați telefonic pentru a se prezenta în fața comisiei, dacă vor să fie încadrați în gradul de invaliditate. De asemenea, pot să depună dosarele online sau prin Poștă. Aceste reguli au fost implementate pentru a se evita aglomerarea sediului instituției, așa cum s-a întâmplat la începutul stării de alertă, în anul 2020.
Ieșenii pot solicita ajutorul de deces de la Casa Județeană de Pensii
În primul trimestru din acest an au primit ajutorul de deces peste 500 de persoane. Acordarea ajutoarelor de deces se va face, în continuare, prin folosirea acelorași metode de transmitere a solicitărilor, respectiv e-mail, la adresele: deces.iasi@cnpp.ro, cjp.iasi@cnpp.ro, fax 0232410092 sau poșta electronică. Ajutorul de deces se acordă în cazul morții unui pensionar asigurat sau a unui membru de familie al acestuia. Cuantumul ajutorului de deces se stabilește, anual, prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut.
Începând cu data de 12 martie, sprijinul financiar a fost calculat la 5.380 de lei, un ajutor de deces este mai mic față de cel primit în anul 2020, când ajutorul de înmormântare era de 5.429 de lei. Astfel, beneficiarii primesc cu 49 de lei mai puțin. În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, se acordă jumătate din suma ajutorului de înmormântare, care începând din 12 martie 2021 este de 2.690 lei.