Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au primit în acest an 11 milioane de euro de la AFIR. Fermierii din județul Iași au investit banii în silozuri, utilaje agricole sau ferme
Ieșenii au primit în acest an 11 milioane de euro de la AFIR. Fermierii din județul Iași au investit banii în silozuri, utilaje agricole sau ferme

Ieșenii au primit în acest an 11 milioane de euro de la AFIR. Fermierii din județul Iași au investit banii în silozuri, utilaje agricole sau ferme

16 iul. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

În acest an, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a virat în conturile fermierilor din Iași fonduri europene în valoare de 11 milioane de euro. Suma totală plătită în acest an către beneficiarii din regiunea Moldovei, din județele Vaslui, Neamț, Botoșani, Suceava și Bacău, este în valoare de 28 de milioane de euro

Fermierii din Iași au încasat de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fonduri nerambursabile în valoare de 11 milioane de euro pentru proiectele eligibile la finanțare. Beneficiarii din regiunea Nord-Est au încasat în anul 2021 fonduri europene în valoare de 28 de milioane de euro. Potrivit specialiștilor din cadrul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est, instituția care gestionează acordarea banilor europeni pentru regiunea Nord-Est, în județele Vaslui, Neamț, Botoșani, Suceava, Iași și Bacău, cele mai mari sume au fost acordate beneficiarilor cu proiecte mari, de milioane de euro fiecare.

„Majoritatea sunt proiecte complexe, care au o valoare de de minimum un milion de euro, fiind vorba de proiecte cu investiții mari. Aici vorbim de silozuri, utilaje agricole, mărirea exploatațiilor, ferme de diverse categorii. Plățile vor continua și în următoarea perioadă întrucât, în acest an, fiind unul de tranziție către noul program (n.r.- Programul Național de Dezvoltare Rurală 2022-2027), se fac plățile către beneficiarii cu proiectele depuse din 2014 până în prezent”, susține Ficu Anghel, director al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR).

Ieșenii vor investi banii europeni în utilaje agricole performante

Beneficiarii din Iași care au cerut fonduri europene vor primi banii solicitați pentru a înlocui utilajele agricole vechi cu altele, mai performante. Proiectele aprobate la finanțare au o valoare nerambursabilă cuprinsă între 40.000 și 2 milioane de euro. Cele mai mari sume le-au accesat fermierii care vor să construiască silozuri sau să investească în ferme zootehnice cu efective mari.
AFIR Iași a efectuat plăți și către beneficiarii din mediul rural care au afaceri de familie în domeniul agricol. Aceștia au depus proiectele în Submăsurile 6.3 – Dezvoltarea fermelor mici – și 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri. Plățile către tinerii fermieri care au solicitat fonduri europene în PNDR 2014-2020 sunt aproape de final. Specialiștii din cadrul AFIR analizează cererile depuse de ieșeni în perioada mai-iulie 2021, în componenta Diaspora, iar plățile vor fi făcute până la finalul acestui an.

Tinerii fermieri din Iași pot accesa fonduri europene dacă depun proiectele începând cu luna august 2021

Deși specialiștii în acordarea de fonduri europene susțineau că o nouă sesiune de depunere a proiectelor de către tinerii fermieri va fi deschisă spre finalul acestui an, ieșenii cu spirit antreprenorial vor putea accesa mai repede banii europeni. Sprijinul pentru tinerii care vor să-și deschidă ferme va putea fi accesat de ieșeni începând cu luna august 2021. Aceștia pot obține fonduri europene cuprinse între 40.000 și 70.000 de euro – suma maximă, care a fost majorată de la 50.000 de euro.
Bugetul alocat Submăsurii 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri – este în valoare de 100 de milioane de euro, pentru sesiunea de depunere ce va demara în luna august 2021. Astfel, vor putea fi finanțate aproximativ 1.500 de planuri de afaceri, depuse de fermierii din toată țara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`