Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au primit autorizații de Mediu pentru fabricarea mobilei și vopsitorii auto
Ieșenii au primit autorizații de Mediu pentru fabricarea mobilei și vopsitorii auto

Ieșenii au primit autorizații de Mediu pentru fabricarea mobilei și vopsitorii auto

30 mart. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ieșenii au solicitat autorizații de Mediu pentru fabricarea mobilei și vopsitorii auto. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a eliberat 14 autorizații și 57 de vize anuale, în ultima lună

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași a emis 14 autorizaţii de Mediu, 57 decizii de viză anuală și 3 avize de Mediu, în ultima lună. Autorizațiile de Mediu au fost emise pentru activități precum fabricarea betonului, colectarea de deșeuri nepericuloase, fabricarea mobilei, dar și restaurante, acvacultură, vopsitorie auto și activități de asistență spitalicească. În ceea ce privește proiectele privind modificarea sau extinderea activităţilor existente, APM a emis 14 decizii ale etapei de încadrare (construire locuințe colective și individuale, alimentare cu apă, modernizare depou. De asemenea, au fost eliberate 5 decizii ale etapei de încadrare(Spital Clinic Integrat de Boli Respiratorii Bucium, locuințe colective, Centru Medical Păcurari).

APM a eliberat 3 avize de Mediu pentru PUG-ul comunei Bivolari, locuințe în localitatea Ciurea și amenajament silvic, 10 notificări pentru clasarea solicitărilor și 210 consultații tehnice. Cererile pentru obținerea avizelor de Mediu pot fi depuse la APM Iași, pe site-ul instituției fiind disponibile toate informațiile privind documentația.

Solicitările pentru autorizațiile de Mediu, din partea ieșenilor, se pot depune și fizic la sediul APM

De asemenea, în anul 2022 ieșenii au depus sesizări la APM Iași, care se referă la nerespectarea măsurilor de protecție a mediului de către agenții economici care au produs praf, zgomot, mirosuri, dar și deversări ilegale de ape uzate, mai ales în șantiere. Un procent de 30 la sută din sesizările ieșenilor fac referire la gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, iar altele se referă la conflicte între vecini, pe teme de protecția mediului, cele mai multe din mediul rural, cum ar fi cele generate de tăierea arborilor. Cele mai multe reclamații depuse de ieșeni la Garda de Mediu Iași sunt cele referitoare la depozitările necontrolate de deșeuri. Astfel, ieșenii reclamă o dată la două zile faptul că se aruncă gunoaie în locurile nepermise.

Amenzi pentru poluarea din Iași

Ultimele sancțiuni mai mari au fost aplicate de comisarii de Mediu în comunele din Iași, unde nu era realizată colectarea selectivă a deșeurilor, iar gunoaiele erau aruncate în zone nepermise. Garda de Mediu Iași a amendat primarii comunelor Lespezi, Valea Seacă, Vânători, Miroslovești, Moțca și Sirețel pentru mormanele de gunoaie și neatingerea target-ului privind colectarea selectivă. Valoarea sancțiunilor aplicate este cuprinsă între 30.000 și 75.000 de lei, cea mai mare amendă fiind aplicată comunei Valea Seacă. Sunt și primari din Iași care, după ce au fost amendați de Garda de Mediu, au dus la îndeplinire măsurile impuse de comisarii de Mediu.

Mai mult, au montat camere de supraveghere pentru a depista persoanele care aruncă gunoaiele oriunde. Pentru orice activitate care ar afecta mediu înconjurător, inclusiv arderea deșeurilor, ieșenii trebuie să obțină autorizații de Mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *