Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au primit ajutoare financiare în valoare de 158 de milioane de lei în Măsura 2
Ieșenii au primit ajutoare financiare în valoare de 158 de milioane de lei în Măsura 2

Ieșenii au primit ajutoare financiare în valoare de 158 de milioane de lei în Măsura 2

04 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii au primit ajutoare financiare în valoare de 158 de milioane de lei în cadrul Măsurii 2. Agenția pentru IMM-uri virează în continuare banii către băncile partenere, iar beneficiarii care vor să-i încaseze trebuie să semneze contractele de finanțare și să depună co-finanțarea

Agenția pentru IMM-uri a plătit către ieșenii înscriși în Măsura 2 ajutoare financiare în valoare de 158 de milioane de lei. Instituția a plătit în anul 2021 granturi în valoare de 145 de milioane de lei, iar, în a doua etapă a plăților, în anul 2022, s-au plătit 13 milioane de lei. Vor primi banii restanți 93 de beneficiari, fiind vorba despre plăți de 17 milioane de lei în a doua etapă. Ieșenii trebuie să mai primească 5 milioane de lei, ultimii bani pentru Măsura 2.

Cei care vor să încaseze ajutoarele financiare trebuie să semneze contractele de finanțare și să depună co-finanțarea. Dintre cei 22.000 de beneficiari care s-au înscris în anul 2020 în aplicația informatică, 689 sunt din Iași. În Măsura 2 sunt acordate granturi pentru capital de lucru, pentru pierderile provocate de pandemia de COVID-19. Sumele ce pot fi acordate sunt cuprinse între 2.000 și 150.000 de euro. Cele mai multe firme din Iași înscrise în program sunt din domeniul HoReCa.

Ieșenii trebuie să fie atenți la procedurile de obținere a ajutoarelor financiare

Ajutoare financiare au o valoare variabilă, ca procent din cifra de afaceri, respectiv 15 la sută, pe anul 2019, a firmelor beneficiare (IMM-uri a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost suspendată prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență și / sau în perioada stării de alertă). Specialiștii susțin că ieșenii trebuie să urmărească aplicația informatică, unde au posibilitatea descărcării contractelor, a semnării acestora cu semnătură electronică și a reîncărcării documentelor semnate împreună cu dovada cofinanțării (extras de cont bancar, scrisoare de aprobare a creditului sau contract de credit) în termen de maximum 20 de zile de la primire.

Cei care nu se încadrează în termenul procedural riscă să fie respinși de la finanțare, primind decizie de respingere. Termenul de 20 de zile este prevăzut la punctul 6.8 din

”Procedura de implementare a Măsurii 2”.

Ieșenii trebuie să fie atenți la toate etapele de finanțare, altfel riscă să returneze banii, așa cum s-a întâmplat cu o parte din sumele primite în prima etapă din Măsura 1.

Banii pentru Măsura 1 vor intra în conturi în această lună

A doua etapă a Măsurii 1, în care s-au înscris 1.200 de ieșeni, s-a derulat în perioada 25 octombrie – 23 noiembrie 2022. S-au înscris în sistemul informatic, în total, din toată țara, 33.555 de aplicanți (SRL fără angajați, PFA, întreprinderi individuale, profesii liberale, medici de familie, ONG etc.).

La ediția a doua a Măsurii 1, bugetul disponibil este de 65 de milioane de euro, iar banii ajung pentru aproximativ 32.000 de beneficiari. În această perioadă, specialiștii Agenției pentru IMM-uri – Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Iași verifică dosarele depuse în Măsura 1, iar plățile vor demara în această lună. Numărul de call-center disponibil pentru suport și asistență tehnică este: 021.90.59. Ieșenii vor primi ajutoare financiare în valoare de 2.000 de euro, fiecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`