Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au primit ajutoare financiare de la Fondul de Garantare, de peste un miliard de lei
Ieșenii au primit ajutoare financiare de la Fondul de Garantare, de peste un miliard de lei

Ieșenii au primit ajutoare financiare de la Fondul de Garantare, de peste un miliard de lei

08 iul. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii au primit ajutoare financiare de la Fondul de Garantare, prin intermediul programelor IMM Invest și Agro IMM Invest. Banii au fost investiți în capitalul de lucru și în dezvoltarea afacerilor

Ieșenii care au avut probleme financiare din cauza pandemiei COVID-19 au obținut ajutoare financiare în cadrul mai multor programe derulate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. De la debutul programului IMM Invest (FNGCIMM), în anul 2020, și până în prezent, în județul Iași, s-au aprobat 2.000 de garanții, în valoare de un miliard de lei. Majoritatea societăților care au accesat sumele sunt microîntreprinderi care au activități în domeniile lucrărilor de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, transportului rutier de mărfuri, comerțului cu amănuntul în magazine nespecializate și restaurante.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, primul ieșean care a obținut finanțare în programul IMM Invest. Romică Scripcariu a primit un credit în valoare de jumătate de milion de euro pentru capital de lucru și investiții. Interesul pentru acest program, din partea ieșenilor, a fost ridicat, mai ales că a fost primul program lansat cu scopul de a ajuta firmele afectate de pandemia COVID-19. Numai anul trecut ieșenii au accesat credite în valoare de 406.217.634 de lei, garantate prin program.

Programele IMM Invest și Agro IMM Invest au succes în rândul ieșenilor

Ieșenii au cerut ajutoare financiare, în anul 2022, atât în programul IMM Invest, cât și în subprogramul Agro IMM Invest. De la debutul subprogramului până în prezent, în județul Iași, s-au aprobat aproximativ 200 de garanții în valoare de 100 de milioane de lei. Ieșenii care au solicitat banii de la Fondul de Garantare au microîntreprinderi din domeniul cultivării cerealelor, plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase. Plafoanele pentru fiecare categorie de beneficiar în parte au crescut în acest an. Astfel, 345.000 de euro se acordă pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii.

Ajutoare financiare în valoare de 290.000 de euro se acordă pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de mărfuri agricole, iar 2,3 milioane de euro sunt acordate pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar, dar și în celelalte domenii de activitate.

Fondul de Garantare Iași derulează noi programe de finanțare

Alte programe derulate de Fondul de Garantare sunt IMM Prod și Garant Construct, cu un plafon al garanțiilor de 4 miliarde de lei. Programul IMM Prod are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale de până la 90 la sută din valoarea finanțărilor, pentru asigurarea lichidităților și pentru investițiile care încurajează producția autohtonă, creșterea capacității de producție, reconversia de la intermediere la producție, digitalizarea activității și alinierea la obiectivele de mediu. Programul Garant Construct susține proiecte de investiții pentru IMM-urile din sectorul construcțiilor și presupune finanțarea unor activități din acesta, prin proiecte ale primăriilor.

Ieșenii pot cere informații despre programe de la specialiștii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024