Ieșenii au primit 250 de lei fiecare pe cardurile sociale, tranșa a cincea din acest an. Ultima tranșă va fi plătită în luna decembrie 2024. Beneficiarii din Iași au primit aproape 30 de milioane de lei. Banii sunt încasați de ieșenii cu venituri mai mici de 2.210 lei, cei mai mulți fiind pensionari
Au fost virați banii în conturile beneficiarilor programului „Sprijin pentru România”. Ieșenii au primit 250 de lei fiecare, pe care îi pot folosi pentru a achiziționa alimente. Plafonul pentru venituri până la care se poate beneficia de aceste sume este de până la 2.210 lei, fiind mărit de la 2.000 de lei, venitul lunar. La nivelul județului Iași sunt peste 30.000 de beneficiari, iar la nivel național, peste 2 milioane de persoane. Scopul acestui program este de a ajuta persoanele cu venituri mici. Pentru anul 2024, s-a stabilit, prin intermediul OUG nr. 115/2023, privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale pentru modificarea și completarea unor acte normative, acordarea unui sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate în perioada 2024 – 2027.
Ieșenii au primit 250 de lei fiecare pe cardurile sociale
Beneficiarii acestor sume sunt pensionarii sistemului public de pensii, cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei. De asemenea, beneficiază de cardurile sociale și persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei.
Primesc bani și familiile cu cel puţin doi copii în întreţinere, ale căror venituri lunare realizate pe membru sunt mai mici sau egale cu 675 de lei, cele monoparentale, ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei, familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016, privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, dar și cele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate, potrivit prevederilor legale în vigoare. Banii intră în conturile beneficiarilor o dată la două luni.
Ce reguli trebuie să respecte beneficiarii acestor carduri sociale?
Sumele încărcate pe carduri de către ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) vor putea fi utilizate 12 luni de la data încărcării lor. Cardurile pot fi folosite doar de beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar împreună cu actul de identitate. Mai multe probleme cu cardurile sociale au fost semnalate de către pensionarii din Iași. Dacă o parte dintre aceștia nu au primit cardurile sociale, alți pensionari au primit aceste carduri, însă nu și sumele ce trebuiau virate în conturile lor. Aceștia au depus reclamații și la instituțiile abilitate, iar problemele s-au rezolvat.