Prima pagină » Titlurile zilei » Ieșenii au plătit la bugetul de stat o sumă record! Încasările pe timp de pandemie au fost mai mari. Dezvoltatorii imobiliari au avut o contribuție importantă
Ieșenii au plătit la bugetul de stat o sumă record! Încasările pe timp de pandemie au fost mai mari. Dezvoltatorii imobiliari au avut o contribuție importantă

Ieșenii au plătit la bugetul de stat o sumă record! Încasările pe timp de pandemie au fost mai mari. Dezvoltatorii imobiliari au avut o contribuție importantă

23 ian. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Aproape 1 miliard de euro a ajuns la Finanțele ieșene, reprezentând contribuțiile persoanelor juridice și fizice din județul Iași. Chiar dacă anul 2020 a fost afectat de pandemie, încasările au fost mai mari față de cele din 2019. Reprezentanții Finanțelor spun că mulți contribuabili au preferat să scape de datorii și să achite impozitele pe profit sau contribuțiile sociale

În ciuda pandemiei de COVID-19, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași a înregistrat sume importante, cuantumul acestora din zona de colectare fiind surprinzător. În condițiile în care multe afaceri au fost suspendate și angajații au fost disponibilizați, încasările Finanțelor ieșene sunt mai mari decât cele înregistrate în 2019, perioadă neafectată de pandemie. Astfel, în 2020, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași a încasat de la persoanele fizice și juridice suma de 5 miliarde lei, aproximativ 1 miliard de euro. În 2019, suma a fost mai mică, adică 4,9 miliarde lei. Per total, încasările anunțate pe cele 6 admistrații din regiune: Iași, Botoșani, Vaslui, Bacău, Vaslui, Suceava au fost de 15,3 miliarde lei, în 2020, față de 15 miliarde în 2019. La nivelul AJFP Iași, cea mai bună perioadă a fost în luna decembrie, când s-a încasat suma de 501 milioane lei.

„Pe anul 2020, aproximativ 90 la sută dintre contribuabili au plătit contribuțiile. Se poate spune că este vorba și despre o conformare voluntară. Agenții economici au preferat să plătească, să nu rămână cu datorii, într-o perioadă incertă. Nu au vrut să rămână cu restanțe. Altă explicație ar fi și acordarea subvențiilor. Au fost bani și s-a preferat plata datoriilor”, a precizat Paul Ciobanu, director general DGRFP Iași.

Specialiștii spun că o contribuție importantă vine și din zona dezvoltatorilor imobiliari

În ceea ce privește bugetele locale, specialiștii spun că Iașul are un statut dat și de dezvoltarea imobiliară din ultimii ani. Se mai adaugă și marii angajatori prezenți în zonă.

„În cadrul administrării veniturilor proprii ale bugetelor locale, în special din impozite și taxe locale, o importanță aparte revine constatării, evaluării și inventarierii materiei impozabile și a bazei de impozitare în funcție de care autoritatea locală a calculat impozitele și taxele aferente, dar și urmăririi și colectării creanțelor fiscale, eficiența acestor activități având implicații directe asupra gradului de colectare mai mare a impozitelor și taxelor locale de la un an la altul.

În baza statusului economic al Iașului, de lider regional și printre primele 7 județe cu cel mai ridicat PIB, având o activitate economică intensă și un proces de dezvoltare imobiliară foarte accentuat, a crescut anual numărul subiecților impozabili (persoane fizice și juridice), mai ales ca urmare a creșterii anuale a numărului de locuitori, concomitent cu materia impozabilă (clădiri, terenuri, mașini etc.). Este adevărat că pandemia a impactat economic începând cu al doilea trimestru al anului 2020, dar aceasta nu a generat o presiune imediată asupra bugetelor locale din perspectiva impozitelor și taxelor locale justificate, fiind posibile venituri proprii mai mari în anul 2020 comparativ cu anii anteriori”, a declarat Elena Cigu, prefesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), din cadrul Universității „Al.I. Cuza”.

Inspecția fiscală a fost suspendată o bună perioadă din pandemie

În schimb, inspecțiile fiscale au avut de suferit în perioada pandemiei, asta și din cauza lipsei de personal. La un moment dat, angajații specializați pe inspecții au trebuit să se ocupe doar de rambursarea TVA solicitată de agenții economici.

„În pandemie, orice firmă, cât de mică, solicita plata TVA. Putea să fie vorba și de 1.000 de lei. Angajații de la inspecție fiscală au avut un volum mare de muncă”, au precizat reprezentanții Fiscului ieșean.

Intensitatea scăzută a inspecțiilor fiscale este dată și de cifrele oficiale. Astfel, în 2020, din activitatea de inspecție fiscală au rezultat venituri suplimentare de 113.136.586 lei (la nivelul AJFP Iași), față de 175.681.277 lei, venituri identificate în 2019. La nivel regional, discrepanța este mai mare. În 2020, sumele suplimentare înseamnă 266.607.374 lei, față de 362.206.817 lei (2019). În luna mai a anului 2020, Finanțele ieșene au anunțat că vor fi verificate averile nejustificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *