Ieșenii au pierdut 15,7 milioane de euro, fonduri europene acordate de AFIR pentru modernizarea fermelor. Un nou raport de selecție pentru măsura DR 20 a fost publicat pe site-ul instituției
Ieșenii nu se află pe lista beneficiarilor de fonduri europene pentru modernizarea fermelor de ovine sau caprine. Cererile de finanțare s-au depus în perioada 20 decembrie 2023 – 30 aprilie 2024, în măsura DR-20, din Iași fiind înregistrate două proiecte. Acestea nu au fost aprobate de specialiștii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Intervenția DR 20 este împărțită în 5 componente diferite, cu următoarele bugete: componenta sector bovine (inclusiv bubaline) – 67.383.218,40 euro, componenta sector suine – 98.828.720,32 euro, componenta sector ovine-caprine – 15.722.750,96 euro, componenta păsări de curte (altele decât găini ouătoare, vizate de componenta V) și alte animale de fermă, inclusiv albinele – 22.461.072,80 euro, dar și componenta găini ouătoare – modernizare pentru trecerea de la baterii îmbunătățite la sisteme alternative de creștere – 20.214.965,52 euro. Raportul de selecție a fost publicat pe site-ul AFIR.
Ieșenii au pierdut 15,7 milioane de euro, fonduri europene pentru modernizarea fermelor
Nici pentru modernizarea fermelor de suine nu au accesat fermierii din Iași fondurile disponibile la AFIR. Fermierii din Iași au pierdut și banii din măsura DR 15. În cadrul acestei intervenții s-au finanțat proiectele pentru înființarea și modernizarea exploatațiilor pomicole. Valoarea fiecărui proiect depus din Iași era cuprinsă între 300.000 și 500.000 de euro, fiind depuse 3 proiecte. Niciunul însă nu a fost eligibil la finanțare, producătorii neavând punctajul necesar pentru a obține banii de la Uniunea Europeană. Fondurile pentru înființarea livezilor s-au epuizat cu o lună înainte de termen. Astfel, în măsura DR-15 s-au depus 286 de proiecte în valoare de 190 de milioane de euro. Din Iași, s-au înaintat planuri în valoare de 2 milioane de euro pentru înființarea unor livezi cu meri și cireși, mixte sau cu nuci. Banii însă nu au fost accesați de antreprenorii din Iași.
Domeniul pomicol din Iași s-a dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene
Fermierii din Iași care au depus proiecte, în perioada 2014 – 2019, în cadrul submăsurilor de finanțare pentru dezvoltarea domeniului pomicol au primit fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro. Beneficiarii din Iași au înființat plantații pomicole în comunele Cristești, Bârnova, Deleni și Bălțați, pe aproximativ 30 de hectare de teren agricol. În livezile cu cireși, meri sau mixte au fost investite fonduri europene în valoare de 300.000 de euro, până la jumătate de milion de euro. În ultimii ani a crescut numărul beneficiarilor interesați de investițiile în acest domeniu.
Aceștia au înființat plantații pomicole pe o suprafață de 16 hectare, cu fonduri europene acordate înainte de anul 2014. Scopul investițiilor în cadrul acestei submăsuri a fost creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea sau modernizarea unităților de procesare. Pe de altă parte, ieșenii au pierdut 15,7 milioane de euro, fonduri europene pentru modernizarea fermelor.