Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au mai multe șanse să obțină banii din programul Investalim. Valoarea minimă a proiectului: 500.000 de euro 
Ieșenii au mai multe șanse să obțină banii din programul Investalim. Valoarea minimă a proiectului: 500.000 de euro 

Ieșenii au mai multe șanse să obțină banii din programul Investalim. Valoarea minimă a proiectului: 500.000 de euro 

25 nov. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat modificări noi la programul Investalim. Sesiunea de depunere a proiectelor se derulează în perioada 27 noiembrie 2023 – 27 decembrie 2023, timp de 30 de zile calendaristice. Valoarea minimă a proiectului este 500.000 de euro, iar sumele maxime pot fi de câteva zeci de milioane de euro

Oamenii de afaceri din Iași, care vor să investească banii în producția de carne, pâine sau zahăr, pot accesa fondurile disponibile în programul Investalim, derulat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Potrivit specialiștilor, investitorii pot accesa sume mari. Valoarea proiectelor este de minimum 500.000 de euro, dar pot fi și de câteva zeci de milioane de euro. Bugetul maxim este de aproximativ 600 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026.

Prin acest program se acordă ajutoare de stat pentru susținerea investițiilor în achiziționarea de active pentru înființarea unor unități noi, extinderea capacității uneia existente, diversificarea producției prin fabricarea unor produse noi. Prin această schemă de finanțate vor fi construite unități de procesare în domeniul prelucrării și conservării cărnii, industria peștelui, a cartofilor sau a sucurilor din fructe și legume. Până în prezent, nu a fost depus niciun proiect din Iași, astfel că AFIR vrea să stimuleze oamenii de afaceri să înainteze cererile de finanțare prin prelungirea perioadei de depunere.

Modificări la programul Investalim, derulat de AFIR

Banii din programul Investalim pot fi accesați pentru investiții în fabricarea uleiurilor și grăsimilor, produselor lactate și brânzeturilor, pâinii sau zahărului, pentru fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă și a celor de companie. Pentru a accesa banii, investițiile realizate în cadrul programului trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe criterii. Astfel, proiectul trebuie să aibă o valoare totală, fără TVA, de minimum 2,5 milioane de lei, aproximativ 500.000 de euro, să demonstreze eficiența economică și viabilitatea pe toată durata implementării investiției și încă 5 ani de la finalizarea acesteia.

Pentru ca proiectul să fie eligibil la finanțare, acesta trebuie să îndeplinească indicatori cantitativi și calitativi stabiliți în ghidul solicitantului, să genereze contribuții la dezvoltarea regională, prin plata de taxe și impozite la bugetul consolidat al statului și la bugetele locale, pentru perioada implementării investiției și încă 5 ani de la data finalizării acesteia.

Tinerii fermieri din Iași pot accesa fonduri europene

O altă măsură deschisă de AFIR este cea pentru tinerii fermieri, în cadrul intervenției DR 30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din PS 2023-2027. Ieșenii pot accesa 40.000, 50.000 sau maximum 70.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută, pentru investiții în domeniul agricol. Sesiunea de depunere este deschisă până la 31 ianuarie 2024. Potrivit specialiștilor, se dorește stimularea fermierilor care vor să investească fonduri europene în legumicultură. Până în prezent au fost depuse aproape 200 de cereri la nivel național.

De asemenea, ieșenii pot să obțină banii necesari pentru dezvoltarea unor afaceri prin intermediul programului Investalim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 ianuarie 2025
28 ianuarie 2025