Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au investit banii primiți în programul Start-Up Nation în brutării și locuri de joacă. Fiecare afacere s-a înființat cu 44.000 de euro, bani de la stat

Ieșenii au investit banii primiți în programul Start-Up Nation în brutării și locuri de joacă. Fiecare afacere s-a înființat cu 44.000 de euro, bani de la stat

29 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii care și-au deschis afaceri cu banii obținuți în programul Start-Up Nation i-au investit în brutării și locuri de joacă. Cei mai mulți dintre antreprenorii din Iași au ales domeniul alimentar sau cel recreativ pentru a scoate profit la scurt timp după investiția făcută. Pe lângă afacerile din aceste două domenii, ieșenii au mai investit cei 44.000 de euro primiți de la bugetul de stat în domeniul IT sau cel al producției

Ieșenii care și-au deschis afaceri cu banii obținuți în programul Start-Up Nation i-au investit în brutării și locuri de joacă. Antreprenorii din Iași care au primit banii în perioada 2017-2019 au ales mai multe domenii de activitate pentru investiții, însă domeniul alimentar și cel recreativ au fost preferatele antreprenorilor ieșeni. Astfel, un procent de 30 la sută din noile afaceri deschise în Iași cu ajutorul banilor obținuți prin programul Start-Up Nation îl reprezintă brutăriile și locurile de joacă. Alte domenii unde au investit ieșenii sunt cel IT sau al producției.

Mare parte din brutăriile deschise în Iași au fost înființate cu bani obținuți de ieșeni în programul Start-Up Nation

Unul dintre ieșenii care a deschis o brutărie împreună cu soția sa este Ionuț Roșu. Bărbatul susține că a vrut să aibă în comuna unde locuiește o brutărie modernă. Localnicii din comuna Holboca cumpără acum pâine de la brutăria familiei Roșu.

„Noi facem și pâine cu maia, după rețete proprii. Soția a început să găsească tot felul de rețete după ce a stat acasă cu copilul în concediul de creștere a copilului. Am renunțat amândoi la serviciu pentru a ne axa pe brutărie. Noi am obținut banii destul de ușor, am depus proiectul și în jumătate de an am avut banii. Ne-a mers bine în primul an, am ajuns la o producție aproape de maxim, însă acum, de la începutul pandemiei, am redus la jumătate producția. Cred că oamenii își fac singuri acasă pâine sau nu mai au bani să cumpere, fac economii”, spune Ionuț Roșu.

Loc de joacă deschis în Iași cu aproximativ 44.000 de euro, bani de la bugetul de stat

Un alt beneficiar din Iași care a accesat cei 44.000 de euro în programul Start-Up Nation este Mihaela Calcan. Femeia susține că a vrut să deschidă un loc de joacă după ce și-a dat seama că plătea aproape 100 de lei pe zi la un loc de joacă unde își lăsa copilul.

„M-am gândit că este o nevoie pe piață pentru o astfel de activitate. Practic, noi înlocuim bunicii. Părinții aduc aici copiii, îi lasă o oră, două sau toată ziua și aici mănâncă, fac tot felul de activități și socializează. Un fel de after-school. După ce s-a schimbat starea de urgență cu starea de alertă au fost temători, nu prea aduceau copiii. Însă acum am văzut că îi lasă chiar și toată ziua, pentru că trebuie să plece la serviciu. Vom vedea ce va fi după ce vor fi deschise școlile și grădinițele”, spune Mihaela Calcan.

Antreprenorii din Iași au investit peste 18 milioane de lei în afacerile derulate prin programul Start-Up Nation

Oamenii de afaceri din Iași au dezvoltat afaceri cu 18.540.686 de lei de la stat, bani obținuți prin programul Start-Up Nation pentru proiectele depuse în perioada 2018-2019. Fiecare beneficiar din Iași a investit 44.000 de euro în afacere. Potrivit Agenției pentru IMM-uri Iași, în perioada 2018-2019 au fost încheiate 411 contracte cu beneficiarii din Iași. Valoarea totală a proiectelor este de 81.459.412 de lei. În această perioadă au fost depuse 109 dosare de decont din care 101 au fost verificate de Agenția Iași și de bănci.

Programul Start-Up Nation ar putea fi lansat în primul trimestru al anului 2021

De la lansarea primei ediții a programului Start-Up Nation, până în prezent, Iașul este județul din zona Moldovei cu cel mai mare număr de beneficiari. În anul 2017, când s-a lansat pentru prima dată programul Start-Up Nation, au primit finanțarea 400 de ieșeni, în anul 2018, 700 de antreprenori și-au înființat afaceri cu bani de la stat, iar anul acesta vor primi banii 411 beneficiari. Ca urmare a implementării acestor proiecte, derulate cu finanțare de la buget, au fost create peste 2.000 de noi locuri de muncă. Antreprenorii din Iași au investit în domenii precum domeniul IT, alimentație publică, în brutării și locuri de joacă sau în domeniul auto. Anul acesta nu a fost anunțată oficial redeschiderea sesiunii de depunere a proiectelor, termenul preconizat pentru depunerea dosarelor fiind luna februarie sau martie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 noiembrie 2024
14 noiembrie 2024