Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au în bănci o sumă fabuloasă! Băncile au dat credite pe bandă rulantă. Se anunță o criză inevitabilă
Ieșenii au în bănci o sumă fabuloasă! Băncile au dat credite pe bandă rulantă. Se anunță o criză inevitabilă

Ieșenii au în bănci o sumă fabuloasă! Băncile au dat credite pe bandă rulantă. Se anunță o criză inevitabilă

04 feb. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ieșenii au făcut mai multe economii la bănci în anul 2020, comparativ cu anul 2019, din cauza pandemiei COVID-19. Potrivit BNR, ieșenii au economisit mai mulți bani în anul 2020, fiind depozitată în bănci suma de 11,5 miliarde de lei. Volumul creditelor acordate din Iași, în anul precendent, a fost de aproape 11 miliarde de lei

Ieșenii au economisit la bănci 11,5 miliarde de lei în anul 2020, adică 2,3 miliarde de euro. Potrivit BNR, la sfârșitul lunii decembrie 2020, județul Iași se situa pe locul 6 în ierarhia județelor din țară, cu o contribuție de 2,6 la sută la nivel național, aceasta crescând pe parcursul anului 2020 cu 1,5 miliarde de lei (reprezentând 15,55 la sută), tendință similară cu cea înregistrată la nivel național (14,37 la sută).

Structura pasivului bilanțier este în continuare dominată de depozitele atrase de la gospodăriile populației, atât la nivel de țară (57,54 la sută), dar mai ales în județul Iași (71,16 la sută). Prin urmare, populația se menține drept principalul furnizor de lichiditate pentru sectorul bancar, consolidându-și poziția de creditor net. În ceea ce privește structura în funcție de moneda de denominare a pasivelor bancare, de natura disponibilităților și a depozitelor, atât în județul Iași, cât și la nivel național, cele constituite în lei sunt preponderente (62,82 la sută la Iași și 63,77 la sută la nivel național).

„Chiar dacă în condițiile tensiunilor financiare aduse de criza coronavirusului și pentru a stimula creditarea, BNR a redus de 3 ori dobânda de politică monetară pe parcursul anului 2020, de la 2,5 la sută la 1,5 la sută, trebuie să remarcăm faptul că în județul Iași, în anul 2020, viteza de creștere a depozitelor a fost de 2,74 ori mai mare decât avansul creditelor, o tendință similară cu cea înregistrată la nivel de țară. Aceasta se datorează atât comportamentului de economisire precauționar, cât și faptului că dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat și-a temperat creșterea pe fondul incertitudinilor privind perspectivele economice”, potrivit BNR.

Ieșenii au economisit mai mulți bani în anul 2020, fiind depozitată în bănci suma de 11,5 miliarde de lei

Populația Iașului a făcut mai multe împrumuturi la bănci în anul 2020, comparativ cu anul 2019, chiar dacă a fost pandemie de COVID-19. Potrivit BNR, la sfârșitul lunii decembrie 2020, volumul creditelor acordate de instituțiile de credit, în lei și valută, societăților nefinanciare, gospodăriilor populației și altor sectoare instituționale a fost de aproximativ 11 miliarde de lei. Astfel, Iașul este pe locul 6, la nivel național, cu o contribuție de 3,84 la sută. Ieșenii au făcut împrumuturi de aproape 6 miliarde de lei pentru achiziția de locuințe. În județul Iași, la sfârșitul lunii decembrie 2020, ponderea împrumuturilor acordate populației în totalul creditelor acordate sectorului privat rămâne dominant, respectiv 59,02 la sută, în defavoarea creditelor acordate societăților nefinanciare, respectiv 40,91 la sută.

În ceea ce privește destinația creditelor acordate populației, locuitorii din județul Iași s-au împrumutat mai mult pentru achiziția, construcția de locuințe (65,34 la sută din totalul creditelor acordate), urmând tendința înregistrată la nivel național (59,50 la sută din totalul creditelor acordate). Volumul total al creditelor acordate în județul Iași a înregistrat o creștere cu 590 milioane de lei, reprezentând 5,67 la sută, comparativ cu decembrie 2019, tendința similară cu cea înregistrată la nivel național. Cei mai mulți ieșeni s-au împrumutat în lei pentru achiziția de locuințe în anul 2020. Valoarea creditelor restante, în anul 2020, au fost de 246 de milioane de lei, în creștere ușoară față de sfârșitul anului 2019.

Ieșenii pot solicita amânarea plății ratelor la bănci începând cu luna martie 2021

Pentru a ține sub control evoluția creditelor restante, în contextul efectelor negative generate de pandemia COVID-19, Banca Națională a României (BNR) a adoptat un set de măsuri de politică monetară care au avut un impact pozitiv asupra reducerii ratelor debitorilor începând cu al doilea trimestru al anului 2020. Totodată, a fost adoptat un moratoriu legislativ prin care s-a acordat anumitor categorii de debitori, persoane fizice sau juridice, posibilitatea să solicite suspendarea plății ratelor scadente aferente împrumuturilor reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, cu până la 9 luni, moratoriu care a fost prelungit și pentru începutul anului 2021 (Ordonanța de Urgență nr. 227/2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 37/2020). Potrivit datelor statistice, pe parcursul anului 2020, economia a suferit o scădere în trimestrul al doilea, sub impactul pandemiei și al măsurilor restrictive impuse în contextul stării de urgență.

Declinul a fost cauzat în principal de scăderea amplă a consumului populației, în special pe seama achizițiilor de servicii, afectate puternic de măsurile de distanțare socială. Activitatea economică a recuperat în trimestrul III o parte însemnată din scăderile anterioare. Dinamica revenirii a fost drastic frânată de declinul producției agricole. Redresarea s-a datorat în principal consumului gospodăriilor populației, care și-a revenit puternic după ridicarea restricțiilor de mobilitate. Potrivit BNR, cu toate că băncile au intrat în această criză provocată de pandemie, au fost mult mai bine pregătite decât în criza precedentă din anul 2008. Pentru anul 2021 se așteaptă o creștere a nivelului de neperformanță, când se va vedea impactul cel mai mare al crizei asupra sistemului bancar, deoarece vor dispărea efectele moratoriului de amânare a ratelor la credite pentru populație și companii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *