Prima pagină » Local » Ieșenii au fost impresionați de drama refugiaților. Oferă cazare celor fugiți din calea războiului din Ucraina!
Ieșenii au fost impresionați de drama refugiaților. Oferă cazare celor fugiți din calea războiului din Ucraina!

Ieșenii au fost impresionați de drama refugiaților. Oferă cazare celor fugiți din calea războiului din Ucraina!

26 feb. 2022, 02:00,
Ana Crețu în Local

Prin intermediul platformei Facebook, tot mai mulți ieșeni au postat anunțuri prin care oferă ajutor refugiaților din Ucraina. Mame, copii și tineri care ajung în România sunt ajutați cu promptitudine. La acest moment, cei mai mulți ucraineni trec pe la granița de la Rădăuți, iar o firmă de transport le oferă tot sprijinul cetățenilor refugiați

Ucrainenii care ajung în România sunt mai mult în trecere și se pare că aceștia nu găsesc pace și liniște pe un teritoriu care este atât de aproape de țara lor. Un număr tot mai mare de oameni se adună la granița cu România, iar cel mai tragic lucru de privit este despărțirea taților de copii. Legea marțială nu permite bărbaților să părăsească Ucraina.

În Iași, mai multe persoane oferă cazare și loc de adăpost pentru ucraineni

screen de la un anunt de pe facebook

Pe paginile de Facebook sunt grupe create special pentru a ajuta refugiații din Ucraina

Pe Facebook sunt create mai multe grupuri pentru a ajuta refugiații din Ucraina. Reporterii BZI au contactat câteva persoane care și-au publicat anunțul de cazare oferit gratuit imigranților.

„Ideea mi-a venit înainte să înceapă războiul, văzând că sunt grupuri pe Facebook unde putem pune anunțuri legate de ajutorul oferit ucrainenilor. Nu am ezitat nici eu și azi dimineață am făcut o postare. Oferim cazare, mâncare și tot ce este nevoie. Noi avem trei camere, două dormitoare și un living open space. Putem oferi loc pentru o familie. Apartamentul este amplasat lângă Moara de Vânt, înspre zona Ciric. Până la acest moment, încă nu am fost contactată de către refugiații din Ucraina”, a menționat Marta Tomsa, un locuitor din Iași.

Un bărbat din Iași a postat un anunț cu privire la dorința de a ajuta refugiații.

„Pentru că am un amic lipovean, acesta dorește să fie solidar cu cei din Ucraina. Eu am fost rugat să fiu intermediar, doar am postat anunțul. Acesta dorește să ofere două apartamente, care pot fi ocupate de către refugiații ucraineni. Având în vedere că apartamentele dispun de două paturi, în jur de 4-5 persoane ar putea încăpea în ele. Apartamentele se află în zona Palas. Am fost contactat de către un ucrainean pentru a-l ajuta, doar că, între timp, vloggerul din Odesa și-a găsit cazare cu 20 de minute înainte. Anunțul rămâne valabil pentru toți ucrainenii care caută cu disperare un adăpost și un loc de refugiu”.

O altă persoană care folosește pe Facebook numele Lulu Valencia a anunțat că pune la dispoziția refugiaților un spațiu de cazare, la 15 km distanță de Iași. Este vorba despre o construcție de 16 mp la Mogoșești, care are apă, lumină și poate fi folosită pentru oamenii aflați în nevoie.

Cei mai mulți Ucraineni sunt acum la Rădăuți

familie care doreste sa se cazeze

”Noi avem trei camere două dormitoare și un open space. Putem oferi loc pentru o familie”

Mii de oameni, familii alături de copii, persoane tinere și bătrâne, și-au pus câteva lucruri într-un rucsac și au trecut granița cu România. Refugiații sunt îngroziți de situația politică din țara lor. Aceștia sunt siguri că teritoriul lor va fi acaparat de ruși, iar România nu este privită drept cel mai sigur loc, la acest moment. Femeile, alături de copii, reușesc să treacă granițele, dar bărbaților nu li se permite acest lucru, din cauza legii marțiale care a fost pusă în aplicare. Astfel, bărbații cu vârsta între 18-60 de ani trebuie să rămână în țară, în caz de mobilizare.

Ucrainenii sunt mai mult în trecere, pentru că le este frică să se afle în apropierea țării de origine.

 tineri cu valize care asteapta

Ucrainenii care ajung în România sunt mai mult în trecere, se pare că aceștia nu găsesc pace și liniște

„Foarte mulți refugiați care au trecut granița pe la Rădăuți au rude în Italia și alte orașe din Europa, iar România este privită drept punct de trecere,” a menționat Bogdan Tănasă, de la Casa Share.

Reporterii BZI au luat legătura cu o locuitoare din Odesa, iar aceasta a menționat la telefon că mai multe familii dorm în buncăre sau fug în Republica Moldova și Polonia.

„Teritoriul Odesei a fost bombardat de cinci ori, la acest moment toate atacurile sunt îndreptate spre Kiev. Lumea se ascunde prin metrou, toți sunt îngroziți de ceea ce trăiesc pe teritoriul țării lor”, menționează Sofia Luca, locuitoare din Odesa.

Ieșenii sunt îngrijorați de situația din Ucraina și oferă cazare pentru toți refugiații; copii, femei, bătrâni și tineri, sunt așteptați de către români.

oameni grabiti care trec granita

Există autocare puse la dispoziție gratuit de o firmă din Rădăuți pentru refugiații din Ucraina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`