Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au depus reclamații la OPC, privind aparatele de colectare a PET-urilor. Trei supermarketuri au fost amendate
Ieșenii au depus reclamații la OPC, privind aparatele de colectare a PET-urilor. Trei supermarketuri au fost amendate

Ieșenii au depus reclamații la OPC, privind aparatele de colectare a PET-urilor. Trei supermarketuri au fost amendate

24 aug. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Ieșenii sunt tot mai nemulțumiți de sistemul de Garanție – Returnare și depun des reclamații la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor. Numai în luna iulie 2024, oamenii au depus 20 de reclamații cu privire la problemele întâmpinate la aparatele de colectare a PET-urilor. În urma controalelor inspectorilor CJPC, la trei supermarketuri, au fost acordate amenzi de 16.000 de lei.

Ieșenii depun reclamații la CJPC, nemulțumiți de SGR

Sistemul de Garanție – Returnare a intrat în vizorul inspectorilor de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, dar și în cel al comisarilor de la Garda Națională de Mediu. La Iași, numai în luna iulie 2024, ieșenii au depus 20 de reclamații cu privire la problemele întâmpinate la folosirea sistemului de Garanție – Returnare. Reprezentanții CJPC Iași transmit că numai în ultima săptămână au aplicat amenzi de 16.000 de lei la trei magazine din Iași.

„Principalele probleme înregistrate în cadrul sistemului de Garanție-Returnare au fost înregistrate la aparatele de colectare. Sunt cazuri în care firmele nu și-au făcut treaba, aparatele fiind pline, și nu mai puteau colecta PET-uri. În alte cazuri am constatat faptul că la raft apărea doar prețul produsului fără să fie trecut și separat garanția de 0.50 de lei. Astfel, am acordat sancțiuni la trei magazine mari din Iași, în valoare de 16.000 de lei”, a declarat Florin Onofrei, directorul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Iași.

Și Garda de Mediu Iași a efectuat controale în județul Iași, în special, în mediul rural, iar rezultatele sunt de lăudat. Aceștia au transmis că programul SGR a salvat cu mult situația poluării cu PET-uri.

„Chiar săptămâna aceasta am mers în controale prin județ și am rămas surprinși. Nu este nici o urmă de PET, oamenii fiind complet implicați în acest sistem de Garanție – Returnare. Oricum, județul Iași este printre primele județe în care a început să funcționeze acest sistem, iar acum, ușor, ușor se implementează și la sate. Am acordat și sancțiuni, dar doar în mediul urban, la magazinele unde nu funcționau aparatele de colectare. Cea mai mare sancțiune a fost în valoare de 4.000 de lei”, a declarat Gheorghe Bacușcă, Garda de Mediu Iași.

În municipiul Iași, ieșenii fac cozi la aparatele de colectare din incinta supermarketurilor pentru a recicla. Unii strâng pungi sau chiar saci de sticle și stau și câte o oră la rând pentru a recicla. La nivel național, până în acest moment, au fost returnate 1,3 miliarde de ambalaje SGR.

Ieșenii sunt tot mai nemulțumiți de sistemul de Garanție – Returnare și depun des reclamații la Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor. Numai pentru luna iulie 2024, ieșenii au depus 20 de reclamații cu privire la problemele întâmpinare la aparatele de colectare SGR. În urma controalelor inspectorilor CJPC, la trei magazine au fost acordate amenzi de 16.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *