Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au depus mii de cereri unice în campania derulată de APIA. Înscrierile continuă până pe 15 mai 2023
Ieșenii au depus mii de cereri unice în campania derulată de APIA. Înscrierile continuă până pe 15 mai 2023

Ieșenii au depus mii de cereri unice în campania derulată de APIA. Înscrierile continuă până pe 15 mai 2023

27 mart. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ieșenii au depus mii de cereri unice la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). După mai bine de o lună de la deschiderea înscrierilor au depus cererile unice peste 3.000 de agricultori care exploatează în jur de 6.000 de hectare de teren agricol. Fermierii pot depune actele până pe 15 mai 2023, fără să fie penalizați

După mai bine de o lună de la demararea campaniei de depunere a cererilor unice de plată, la APIA, mii de ieșeni care vor subvențiile și anul acesta s-au înscris în aplicația IPA Online. Potrivit specialiștilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), campania se derulează conform programărilor făcute cu fermierii din județul Iași. În prima etapă de depunere a dosarelor s-au înscris fermierii cu suprafețe mici de teren, iar începând cu luna aprilie se vor înscrie și agricultorii cu suprafețe mai mari, cu sute sau mii de hectare exploatate.

Până în prezent, peste 3.000 de agricultori care exploatează în jur de 6.000 de hectare de teren agricol s-au înscris în aplicație. Fermierii pot depune cererea online, în aplicația IPA Online, fără să se deplaseze la sediile APIA. IPA Online este un program informatic gratuit care permite fermierilor să completeze electronic cererea unică de plată. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA etc.

Ieșenii au depus mii de cereri unice la APIA

IPA Online pune la dispoziţia fermierilor lista parcelelor pentru care au solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafeţele determinate în urma controalelor realizate de specialiştii APIA, precum şi schiţa. Pentru fiecare parcelă în parte, fermierii pot modifica, corecta sau completa datele, în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață, cultură şi schiţă. Fermierii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a terenului și să permită primăriei să transmită, la APIA, adeverințele privind utilizarea terenului, conform înscrierii în Registrul Agricol.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii de plată şi să fie valabile. Fermierii din Iași sunt furioși pe ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

În ce condiții pot primi banii fermierii ieșeni?

Adeverințele emise pentru schemele din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului. Fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Baza Națională de Date – BND (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă sunteţi utilizator SNIIA) și să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.

Fermierii din Iași vor primi subvențiile pentru anul de cerere 2023. Fermierii pot semna cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să se anunțe, prin mesaj telefonic sau prin e-mail, funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația IPA Online la data depunerii.

Angajamentele și declarațiile, parte a cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată. În anul precedent au fost depuse 17.000 de cereri pentru 280.000 de hectare. Fermierii din Iași au depus sute de cereri unice și pentru măsurile de finanțare din sectorul zootehnic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024