Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au cerut, în numai câteva zile, fonduri europene de 120.000 de euro. Mai pot depune cereri până în luna decembrie 2023
Ieșenii au cerut, în numai câteva zile, fonduri europene de 120.000 de euro. Mai pot depune cereri până în luna decembrie 2023

Ieșenii au cerut, în numai câteva zile, fonduri europene de 120.000 de euro. Mai pot depune cereri până în luna decembrie 2023

10 oct. 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ieșenii au cerut, în numai câteva zile, fonduri europene în valoare de 120.000 de euro, în măsura 17.1, pentru primele de asigurări. Din cauza secetei, interesul din partea fermierilor pentru banii europeni a crescut. Perioada de depunere a cererilor de finanțare este 2 octombrie – 15 decembrie 2023

Ieșenii au depus, în numai câteva zile, 45 de cereri în valoare de 120.000 de euro, în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor. Interesul pentru această măsură derulată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este mare din cauza pierderilor financiare ale fermierilor, generate de seceta de anul acesta. La nivel național, valoarea proiectelor depuse este de 8,8 milioane de euro. Fondurile disponibile în această sesiune de depunere a proiectelor sunt de peste 21 de milioane de euro. Ieșenii mai pot cere bani pentru primele de asigurare agricolă până pe 15 decembrie 2023.

Ieșenii au cerut, în numai câteva zile, fonduri europene de 120.000 de euro

Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare, în cuantumul și la termenele prevăzute. Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta.

De asemenea, alte fenomene climatice eligibile la finanțare sunt arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu, de toamnă și de iarnă sau târziu, de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada. Anul trecut au fost depuse cereri de finanțare în valoare de 800.000 de euro.

Ieșenii pot cere banii pentru instalarea ca tineri fermieri

Măsura pentru tinerii fermieri se va lansa până pe 20 octombrie 2023. Ieșenii care vor să obțină fonduri europene în valoare de 70.000 de euro/fermă se pot înscrie în program prin intermediul aplicației derulate de AFIR. Aceștia trebuie să se stabilească pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al acesteia și să dețină controlul efectiv privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea ei. Ghidul solicitantului pentru măsura destinată instalării tinerilor fermieri se află în consultare publică, iar cei interesați pot trimite opinii Ministerului Agriculturii.

Spre deosebire de anul trecut, cuantumul ajutorului este mai mare, și anume de 70.000 de euro/proiect. Tinerii agricultori care doresc să obțină acești bani trebuie să prezinte diploma de minim 8 clase sau un document justificativ pentru ultima formă de învățământ absolvită și act prin care să demonstreze că au competențe profesionale în domeniul agriculturii.

De asemenea, ieșenii care au cerut, în numai câteva zile, fonduri europene de 120.000 de euro pentru asigurarea culturilor pot să se înscrie și în măsura pentru tinerii fermierii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
06 august 2024
06 august 2024