Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au cerut de la AFIR fonduri europene, în valoare de 800.000 de euro, în măsura pentru primele de asigurări
Ieșenii au cerut de la AFIR fonduri europene, în valoare de 800.000 de euro, în măsura pentru primele de asigurări

Ieșenii au cerut de la AFIR fonduri europene, în valoare de 800.000 de euro, în măsura pentru primele de asigurări

05 dec. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Ieșenii au cerut fonduri europene, în valoare de 800.000 de euro, în măsura 17.1 pentru primele de asigurări. Din cauza secetei, interesul din partea fermierilor a crescut în ultimii ani. Valoarea proiectelor depuse la nivel național depășește suma alocată în această sesiune

Interesul pentru submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, plantelor și animalelor – este mare, în continuare, din partea ieșenilor. Aceștia au depus cereri în valoare de 800.000 de euro. La nivel național, valoarea proiectelor depuse depășește suma alocată în această sesiune. Astfel că au fost depuse proiecte în valoare de 23 de milioane de euro, față de 16 milioane de euro, suma alocată.

Ieșenii mai pot cere bani pentru primele de asigurare agricolă până pe 12 decembrie 2022. Pentru a putea obține fondurile europene, fermierul trebuie să fie activ, să încheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsura 17.1 și să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare, în cuantumul și la termenele prevăzute în contract. Principalele riscuri eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare acoperă fenomenele climatice nefavorabile, inclusiv seceta.

Ieșenii au cerut de la AFIR bani pentru pierderile provocate de secetă, îngheț sau grindină

De asemenea, alte fenomene climatice eligibile la finanțare sunt arșița, inundațiile, grindina, înghețul (timpuriu, de toamnă și de iarnă sau târziu, de primăvară), ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada.

Anul acesta, fermierii au cerut bani pentru pagubele produse de secetă, de grindină sau de îngheț. Începând cu anul 2020, când a fost deschisă prima sesiune de depunere a cererilor de finanțare, un an când seceta a lovit în buzunarele fermierilor, aceștia au depus cereri pentru obținerea fondurilor europene pentru a scoate o parte din pagube. În 2020 au fost depuse cereri în valoare de 100.000 de euro, iar suma solicitată a crescut în următorii ani.

Ieșenii mai pot cere fonduri europene pentru livezi

Ieșenii interesați să investească în livezi pot accesa între 100.000 și 1,5 milioane de euro, fonduri europene acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare în submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole – se desfășoară în perioada 9 septembrie – 12 decembrie 2022.

Instituția pune la dispoziția potențialilor beneficiari din sectorul pomicol finanțări în valoare de 48 de milioane de euro. Până în prezent au fost depuse trei proiecte din Iași, în valoare de 1 milion de euro. De asemenea, în Iași au fost înființate livezi mixte, cu fonduri europene, în zone precum Bălțați, Ciortești sau Podu Iloaiei.

Ieșenii au cerut de la AFIR fonduri europene, în valoare de 5 milioane de euro, pentru înființarea unor livezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *