Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au cerut 3 milioane de euro, bani europeni, pentru investițiile în spațiile de depozitare din fermele din mediul rural. AFIR evaluează proiectele depuse
Ieșenii au cerut 3 milioane de euro, bani europeni, pentru investițiile în spațiile de depozitare din fermele din mediul rural. AFIR evaluează proiectele depuse

Ieșenii au cerut 3 milioane de euro, bani europeni, pentru investițiile în spațiile de depozitare din fermele din mediul rural. AFIR evaluează proiectele depuse

30 dec. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Fondurile alocate submăsurii 4.1 au fost epuizate înainte de termen, din Iași fiind depuse proiecte în valoare de 3 milioane de euro. Ieșenii vor să investească banii europeni în spații de depozitare a cerealelor. Din toată țara au fost depuse 99 de proiecte, în valoare de 82 de milioane de euro

Ieșenii au solicitat fonduri europene în valoare de 3 milioane de euro, în submăsura 4.1 – Sector condiționare și procesare în fermă și marketing – modernizare exploatație (vegetal), exceptând legumicultura și cartofii. Cele mai multe cereri depuse din Iași vizează investiții în spații de depozitare a cerealelor. Specialiștii Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) analizează cererile depuse, iar un prim raport de selecție ar putea fi publicat în luna ianuarie 2022.

Din toată țara au fost depuse 99 de cereri în valoare de 82 de milioane de euro, fondurile alocate acestei sesiuni de finanțare fiind epuizate înainte de termen. Cuantumul sprijinului acordat pornește de la 30 la sută și poate ajunge la maximum 90 la sută, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect. Sumele sunt cuprinse între 400.000 și 600.000 de euro, în funcție de complexitatea proiectului depus.

Fermierii din Iași au cerut bani europeni pentru protejarea afacerilor de pesta porcină africană

Crescătorii de porcine, din Iași, au depus două cereri, în valoare de 400.000 de euro, în submăsura 5.1 – Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile. Această submăsură este destinată prevenirii și limitării răspândirii pestei porcine africane (PPA) prin finanțarea investițiilor de modernizare a fermelor de suine din punct de vedere al biosecurității.

Sprijinul acordat prin această submăsura va contribui la creșterea capacității operaționale de prevenire a apariției epizootiilor și combaterea acestora, dar și la reducerea efectelor dezastrelor naturale, a incidentelor adverse și a celor catastrofale asupra potențialului de producție agricolă.
Rata maximă a sprijinului public nerambursabil va fi de 80 la sută din totalul cheltuielilor eligibile pentru fermierii individuali și de 100 la sută, cheltuieli eligibile pentru grupuri de fermieri. Crescătorii de suine din Iași au solicitat de la AFIR 120.000 de euro în sesiunea deschisă în anul 2020.

Ieșenii care vor să înființeze ferme zootehnice și vegetale cu fonduri europene mai pot depune cereri la AFIR

Suma totală disponibilă până pe 25 ianuarie 2022 pentru investiții în exploatații agricole vegetale și zootehnice este de 589 de milioane de euro. Fermierii din Iași mai pot solicita, prin submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole, fonduri pentru investiții în condiționarea, procesarea și marketingul în ferma vegetală, exceptând legumicultura și cartofii 11 milioane de euro disponibili, în ferma zootehnică – 81 de milioane de euro disponibili – și pentru legume și cartofi – 53 de milioane de euro disponibili. De asemenea, sunt disponibili 30 de milioane de euro pentru investiții în zootehnie (producție primară, condiționare și marketing) în zona montană și 326 de milioane de euro pentru același tip de investiție, la nivel național.

Pentru investiții privind înființarea, extinderea, modernizarea în sectorul legume, inclusiv în spații protejate și cartofi (producție primară, condiționare și marketing), cei interesați au la dispoziție fonduri în valoare de 86 de milioane de euro. Fondurile europene pentru utilaje agricole au fost epuizate înainte de termen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *