Prima pagină » Economic Local » Ieșenii au aglomerat sediul Casei de Pensii. Vor să plece în stațiunile balneare și cumpără bilete de tratament
Ieșenii au aglomerat sediul Casei de Pensii. Vor să plece în stațiunile balneare și cumpără bilete de tratament

Ieșenii au aglomerat sediul Casei de Pensii. Vor să plece în stațiunile balneare și cumpără bilete de tratament

20 mai 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ieșenii au aglomerat sediul Casei de Pensii și cumpără bilete de tratament pentru a pleca în vacanță în stațiunile balneare. Specialiștii spun că a crescut de 10 ori numărul de solicitări din partea pensionarilor

Pensionarii ieșeni care vor să plece în stațiunile balneare din țară mai pot solicita bilete de tratament. Casa Județeană de Pensii (CJP) Iași pune la dispoziția celor interesați noi serii de bilete. Mai mult, în ultima perioadă sediul instituției a fost aglomerat de pensionarii care vor să achiziționeze biletele. Cererea a crescut, spun specialiștii.

„Se manifestă fenomenul de dinainte de pandemie în sensul că pentru lunile iulie – august avem solicitări de 10 ori mai mari decât numărul de bilete alocate. Astăzi, 20 mai 2022 se vor distribui biletele neridicate de pensionarii care au avut alocat bilet pentru seria care va începe pe 26 mai 2022 și va fi o distribuire «la liber», fără punctaj. Lista biletelor disponibile va fi afișata la sediul CJP”, susține Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Iași.

Persoanele interesate pot obține bilete de tratament pe baza unor documente, precum bilet de tratament de la medic, cartea sau buletinul de identitate, cuponul de pensie aferent lunii aprilie 2022.

Ieșenii au aglomerat sediul Casei de Pensii pentru a achiziționa bilete de tratament

Dacă atribuirea biletelor de tratament se făcea de obicei cu repartiție, prin alocare automată în sistem informatic, în funcție de punctajul calculat pentru fiecare solicitant, perioada cerută, numărul de locuri alocate pe fiecare stațiune și în funcție de numărul de solicitanți pentru acele locuri, acum, pensionarii pot să le cumpere fără să îndeplinească aceste condiții. Costul unui bilet este 50 la sută din cuantumul brut al pensiei în luna anterioară plecării în stațiune. Durata sejurului este de 16 zile din care durata tratamentului balnear este 12 zile. Biletele de tratament pot fi cumpărate de pensionarii ieșeni în stațiunile Nicolina, 1 Mai, Olănești, Amară, Covasna sau Geoagiu.

În ceea ce privește plățile făcute către pensionarii ieșeni în acest an, în luna aprilie 2022 s-au plătit pensii în valoare de 296.261.902 lei. Aproximativ aceeași sumă s-a plătit și în luna martie sau februarie 2022. În total, în primele 4 luni din anul 2022 pensionarii din Iași au primit 1.328.719.714 lei. Alte plăți făcute de Casa de Pensii Iași au fost către ieșenii care au solicitat ajutoarele de deces. În primele 4 luni din 2022 beneficiarii au primit ajutoare de deces în valoare de 18.688.487 de lei, din care, în luna aprilie 2022, s-au plătit 3.743.178 lei. Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că înmormântările se fac în Iași cu plata în rate.

Pensionarii ieșeni primesc mai mulți bani, din acest an

Punctul de pensie a crescut în anul 2022 astfel că în luna ianuarie pensionarii au primit cei mai mulți bani, pensii și ajutoare de la stat. În total au fost făcute plăți în valoare de 438.674.639 lei. Punctul de pensie a fost mărit de la 1.442 de lei la 1.586 de lei. Pensia minimă a crescut de la 800 la 1.000 de lei, pe lună. Pensionarii cu venituri cuprinse între 1.000 și 1.600 de lei lunar au primit ajutoare financiare cuprinse între 600 și 1.200 de lei. Casa Județeană de Pensii a plătit 91 de milioane de lei pentru 85.536 de persoane care se încadrează la această categorie.

Banii au fost acordați doar în luna ianuarie 2022 persoanelor cu venituri mici. De asemenea, ieșenii au aglomerat sediul Casei Județene de Pensii Iași pentru a depune dosarele privind pensionarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *