Ieșenii care vor să consume carne de porc în siguranță, de sărbători, pot face examenul trichineloscopic la sediul DSVSA. Costul acestei analize este de 96 de lei. Cei care însă vor să facă analiza la circumscripția sanitar-veterinară din comună plătesc 26 de lei. Trichineloza este o boală parazitară periculoasă pentru om, ce poate provoca moartea
Inspectorii sanitar-veterinari din Iași le recomandă celor care sacrifică porci în gospodării să facă neapărat examenul trichineloscopic, iar celor care cumpără, să o facă numai din locuri autorizate. Costul acestei analize este de 96 de lei, la sediul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. Cei care însă vor să facă analiza la circumscripția sanitar-veterinară din comună plătesc 26 de lei. Trichineloza este o boală parazitară periculoasă pentru om, ce poate provoca moartea. Perioada de incubaţie este de 20-21 de zile.
Ieșenii au adus carnea de porc pentru examenul trichineloscopic
DSVSA Iași a dispus instituirea unor măsuri specifice la nivel instituţional, cu intensificarea controalelor sanitar-veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate alimentele destinate consumului uman, în special carnea de porc. „Vom verifica toate unitățile alimentare unde se comercializează produse specifice sărbătorilor de iarnă. Consumatorii să ne solicite sprijinul imediat ce văd nereguli”, a transmis Gabriel Ciobanu, director DSVSA Iași. Costul unui examen trichineloscopic, la nivelul circumscripțiilor din mediul rural, este de 26 de lei, fără TVA (examen trichineloscopic), iar la nivelul LSVSA Iaşi, 96 de lei, fără TVA. Examenul pentru carnea de mistreţ este efectuat numai de către LSVSA IAŞI – 52 de lei, fără TVA. Ieșenii au venit la sediul instituției din Copou pentru a face examenul trichineloscopic, însă numărul lor va crește în săptămâna următoare sau cu câteva zile înainte de Crăciun. De asemenea, în laboratorul DSVSA au fost efectuate 395 de teste la porcii mistreți, iar în anul 2024 s-au analizat peste 2.000 de probe de la diverse animale, precum vulpi, mistreți, bovine, ovine, păsări sălbatice și cerbi lopătari. Un nou caz de rabie la bovine a apărut în Iași.
Ieșenii riscă amenzi drastice de la DSVSA
Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Carnea și produsele din carne provenite de la porcul din gospodărie sunt interzise a fi comercializate! De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA). Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei. Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, din România într-un stat membru sau țară terță. Ieșenii mai pot aduce carnea de porc pentru examenul trichineloscopic până în ajunul Crăciunului.