Prima pagină » Economic Local » Ieșenii atrag atenția asupra programului Casa Verde 2024. Beneficiar: „Care e motivul pentru care noi nu am primit baterii?”
Ieșenii atrag atenția asupra programului Casa Verde 2024. Beneficiar: „Care e motivul pentru care noi nu am primit baterii?”

Ieșenii atrag atenția asupra programului Casa Verde 2024. Beneficiar: „Care e motivul pentru care noi nu am primit baterii?”

07 sept. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ieșenii care au dosarele aprobate în programul Casa Verde Fotovoltaice, în edițiile anterioare, se întreabă de ce nu au primit și baterii, așa cum se întâmplă anul acesta, în programul derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Programul debutează pe 6 septembrie 2024, cu înscrierea instalatorilor, iar pe 27 septembrie, a persoanelor fizice.

Mihai Bercea, unul dintre ieșenii care a obținut finanțarea în programul Casa Verde Fotovoltaice, în anul precedent, se întreabă de ce nu s-au acordat finanțări și în edițiile anterioare ale programului, pentru achiziția bateriilor.

„Actualii guvernanți au prevăzut ca la 26 septembrie să se înscrie lumea, unde se vor oferi bani pentru panouri și baterii. De ce persoanele care au montat, anul trecut, panourile nu au acces la baterii? De ce nu se face un nou program și pentru cei din programele vechi, să se achiziționeze bateriile? Mi se pare o discriminare! O baterie costă peste 10.000 de lei. Anul trecut am montat panourile, dar aș fi vrut și baterii. Panourile produc energie, o transfer în rețeaua publică, iar dacă am un surplus de energie, îl pot ține în baterii, să îl folosesc noaptea sau dacă mai pică curentul de la E-ON, dacă vreau să spăl noaptea. Care e motivul pentru care noi nu am primit baterii? Cred că programul de anul acesta este o campanie electorală, nu sunt bani, vor să amăgească electoratul”, susține Mihai Bercea, beneficiar din satul Pietrăria, comuna Bârnova, Iași.

Ieșenii atrag atenția asupra programului Casa Verde 2024

Anul acesta va fi doar o singură zi de înscrieri, pentru fiecare regiune, nu trei, ca până acum, având în vedere experiența de anul trecut, când fondurile s-au epuizat din primele minute. Anul acesta, ieșenii pot să obțină de la stat 30.000 de lei, iar contribuția proprie este de 3.000 de lei. Noutatea programului, din acest an, este finanțarea, inclusiv, a bateriilor de stocare. Astfel, bugetul din acest an permite achiziția unui sistem fotovoltaic hibrid, respectiv panouri fotovoltaice și baterii. La achiziția panourilor fotovoltaice trebuie să fie acoperite și costurile cu instalarea bateriilor de stocare a energiei, devenite obligatorii prin lege. Componenta de stocare introduce o complexitate suplimentară în sistemele fotovoltaice hibride, de aceea ieșenii trebuie să fie bine informați despre ghidul solicitantului, calitatea echipamentelor sau a serviciilor oferite de instalatori. Ieșenii trebuie să fie atenți la valabilitatea documentelor necesare înscrierii în programul din acest an. Pentru a aplica în cadrul programului, documentele necesare sunt: actul de identitate al solicitantului, extrasul de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data transmiterii listei, certificatul de atestare fiscală, privind obligațiile de plată către bugetul de stat, valabil 30 de zile în momentul transmiterii listei, certificatul de atestare fiscală, privind impozitele și taxele la bugetul local. Programul Casa Verde 2024 are un buget de 2.000.000.000 de lei.

Sute de ieșeni au accesat sumele acordate în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023

O listă cu ieșenii admiși în programul Casa Verde Fotovoltaice, care au depus dosare în 2023, a fost publicată pe site-ul AFM. Până în prezent, au fost avizate 9.566 de dosare la nivel național. Sute de dosare aprobate sunt din Iași. Ieșenii admiși în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 pot demara implementarea proiectelor. Dacă au ales instalatorul validat, pot trece la etapele următoare, respectiv implementarea proiectului și decontarea de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a sumelor solicitate de instalatorii validați. Lista dosarelor acceptate în cadrul programului „Casa Verde Fotovoltaice” a fost publicată pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea aferentă, sesiunea 2023. Durata de implementare a proiectelor este de 12 luni de la data publicării listei. În anul 2023, din Iași, s-au depus 3.470 de dosare.

Din toată țara, 86.625 de persoane fizice s-au înscris cu succes în aplicația informatică. Beneficiarii au primit o finanțare de până la 90 la sută din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei, pentru instalarea de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3 kW. Pe de altă parte, ieșenii atrag atenția asupra programului Casa Verde 2024, care va demara la finalul lunii septembrie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *