Ieșenii aruncă peste 150 de tone de deșeuri electrice și electronice, pe lună, la Centrul Municipal de colectare. Echipele preiau gratuit de la domiciliu electrocasnicele vechi și nefolosite din tot județul în cel mult 48 de ore de la plasarea comenzii de preluare de către persoanele care nu se pot deplasa la centru. De la an la an crește numărul persoanelor din județ care aleg să recicleze aceste deșeuri
În cadrul Centrului Municipal de Colectare Iași (CMCI) Iași, tot mai mulți ieșeni duc aparate vechi sau nefolosite, reușind să se strângă lunar peste 150 de tone în punctul de colectare. Ieșenii din mediul rural și urban, persoane fizice sau juridice și autorități locale apelelează la serviciile centrului de colectare din ce în ce mai des. În urma comenzilor, echipele se deplasează gratuit la domiciliul solicitanților și preiau aparate electrice mari: frigidere, mașini de spălat, aragazuri, televizoare vechi. De la plasarea comenzii, în cel mult 48 de ore, se stabilește data și ziua preluării comenzii.
„Ieșenii sunt foarte receptivi de la un an la altul, dau semne că le pasă. Avem trei echipe care preiau de la domiciliu frigidere, mașini de spălat, televizoare vechi, de luni până sâmbătă. Cele mai multe comenzi se preiau în 24 de ore, cel mult 48, depinde de distanță, pentru că ne deplasăm oriunde în județul Iași. Preluările sunt cu titlu gratuit și sunt programate în jur de 12-15 comenzi zilnic. Sunt și perioade cu cel puțin 25 de preluări de la domiciile persoanelor într-o zi. Lunar strângem peste 150 de tone de deșeuri electrice și electronice”, a precizat Simona Ghiga, reprezentanta Asociației RoRec Iași.
Campaniile de colectare a deșeurilor cu tombole atrag tot mai mulți ieșeni
O campanie de colectare a deșeurilor electrice organizată de Primăria Municipiului Iași, asociația RoRec și alți colaboratori a avut loc în perioada 01-30 iunie 2020. Cu ocazia Zilei Mediului au fost realizate mai multe acțiuni speciale de colectare și au reușit să strângă la finalul campaniei peste 50 de tone DEEE. Cei mai mulți ieșeni care participă la astfel de campanii sunt atrași de premiile primite în urma extragerii din tombolă.
„Am început campania în luna septembrie și ne axăm pe promovare. În timpul campaniilor de conștientizare află mai multă populație de aceste servicii de colectare și numărul celor care aduc deșeuri electrice și electronice sau cer preluări de la domiciliu se dublează în perioada campaniilor. Atât bătrâni, cât și tineri aduc de multe ori aparate electice mici: aspiratoare, mixere. Sunt atrași mai ales de tombola cu premii la care participă, mai eles că ei extrag câștigătorii. În campania din luna iunie 2020 am strâns peste 50 de tone și abia așteptăm rezultatul campaniei din această perioadă”, a mai adăugat Simona Ghiga, reprezentanta Asociației RoRec Iași.
Reciclarea a 45 la sută din totalul de echipamente electrice și electronice puse pe piață
Legislația națională transpune standarde europene care trebuie respectate de către cetățeni și autorități. Producătorii de echipamente electrice și electronice trebuie să recicleze la nivelul țării, în acest an, 45 la sută din totalul pus pe piață. În anul 2021, procentul ratei de reciclare este prevăzut la 65 la sută din totalul de echipamente puse în vânzare. La finalul fiecărui an se face evaluarea totală a deșeurilor electrice și electronice la nivel național.
Se vor deschide șapte puncte de colectare provizorii a deșeurilor EEE în Iași
Campania de toamnă cu ocazia Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice va ajuta la creșterea nivelului de conștientizare al populației privind importanța colectării aparatelor electrice și a reciclării responsabile. În perioada 1 septembrie – 13 octombrie 2020 se vor deschide șapte puncte de colectare provizorii în mai multe zone din Iași și se vor prelua gratuit de la domiciliu echipamentele vechi sau nefolosite. Puncte de colectare provizorii au fost deschise la sediul firmei Salubris SA, la centrul permanent de Colectare DEEE din Iași, str. Pompei nr. 3, zona Podul de Piatră și în centrele de cartier: Tătărași, str. Vasile Lupu nr. 8, Alexandru cel Bun, str. Tabacului nr. 18, Frumoasa, Bld. Poitiers nr. 20-22, Nicolina, str. Petre Țuțea nr. 2, Păcurari, Șoseaua Păcurari nr. 34. Programul la aceste puncte de colectare este de luni până vineri, între orele 9:00 și 16:00.