Ieșenii aruncă la punctele de colectare deșeuri periculoase, deși legea spune clar că acest lucru este interzis. Angajații de la Salubris descoperă tot felul de lucruri când vin să ridice gunoiul
Un tânăr din Iași a descoperit, zilele trecute, mai multe perfuzii și ace aruncate lângă un punct gospodăresc din cartierul Păcurari. Acestea erau folosite, deoarece se vedeau urmele de sânge de pe tuburi și fiolele goale. Aruncarea la gunoi a acestor deșeuri este pedepsită cu amenzi de peste 1.000 de lei. Totuși, oamenii continuă să încalce legea și pun în pericol alte persoane sau animale.
Ieșenii aruncă deșeuri periculoase la gunoi
Punctul de colectare unde au fost descoperite seringile cu ac și perfuziile este în spatele blocurilor de pe șoseaua Păcurari numărul 16. Chiar dacă acestea sunt folosite de persoane fizice, oamenii au obligația să le ducă la o farmacie sau la un spital pentru a fi distruse. Doar că, în acest caz, nu s-a întâmplat astfel, fiind aruncate chiar pe stradă. Astfel, se pot răni animalele sau oamenii care caută prin gunoaie.
„Trebuie dat un semnal de alarmă în acest sens, deoarece este foarte periculos să arunci ace la gunoi, deoarece multe animale caută mâncare, și mai sunt și oameni care caută recipiente pentru reciclare, și s-ar putea răni. Mai mult, nu este legal să arunci astfel de deșeuri la punctele de colectare publice. Oamenii pot să le ducă la spitale sau la farmacii pentru a fi distruse, nu să le arunce pe stradă, deoarece este foarte periculos”, povestește Robert Profire.
Sunt semnalate probleme des
Deșeurile de la punctele de colectare sunt duse la stația de sortare de la Țuțora. Astfel, deșeurile sunt separate în funcție de tipul lor, însă angajații descoperă de multe ori obiecte care nu ar trebui aruncate la gunoi. Cele mai dese probleme sunt din cauza materialelor de construcții aruncate la punctele de colectare sau a resturilor de pe șantiere. De asemenea, și deșeurile voluminoase, precum electrocasnice, mobilă veche sau diferite aparate. Pentru acestea, oamenii trebuie să plătească separat la Salubris. Totuși, sunt cazuri în care sunt depistate deșeuri periculoase, precum obiecte ascuțite, ace sau cuțite.
„Într-adevăr, descoperim, când gunoiul este dus la sortat, tot felul de materiale care nu trebuie aruncate la punctele de colectare din oraș. Vorbim aici de materiale periculoase, materiale voluminoase sau resturi de la construcții, de pe șantiere. De exemplu, aruncarea materialelor periculoase, precum acele în cazul de față, este o faptă pedepsită prin lege, iar dacă persoanele vor fi depistate, vor fi amendate. Lumea trebuie să se informeze în aceste cazuri și să fie responsabili. Sunt anumite tipuri de deșeuri pe care noi le putem colecta separat, însă unele trebuie duse în locuri speciale pentru a fi distruse. Sfătuim cetățenii să fie extrem de atenți și să verifice, înainte de a arunca un tip de deșeu”, a declarat Cătălin Neculau, directorul general Salubris SA.
Ieșenii care aruncă deșeuri periculoase la gunoi riscă amenzi usturătoare, însă oamenii continuă să facă acest lucru.
Farmaciile refuză să preia medicamente expirate sau deșeuri de acest fel!