Prima pagină » Economic Local » Ieșenii apți de muncă nu vor să lucreze? Ce spun specialiștii care au stat de vorbă, față în față, cu șomerii din Iași. „Nu au acest obicei de a munci. Este o realitate, nu trebuie să ne ferim să o spunem”
Ieșenii apți de muncă nu vor să lucreze? Ce spun specialiștii care au stat de vorbă, față în față, cu șomerii din Iași.

Ieșenii apți de muncă nu vor să lucreze? Ce spun specialiștii care au stat de vorbă, față în față, cu șomerii din Iași. „Nu au acest obicei de a munci. Este o realitate, nu trebuie să ne ferim să o spunem”

28 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Specialiștii din cadrul AJOFM Iași au fost în mediul rural pentru a-i convinge pe șomerii care sunt apți de muncă să se angajeze. În urma campaniei derulate în acest an, o parte dintre aceștia s-au angajat în salubritate sau în construcții. Specialiștii spun însă că ieșenii din mediul rural nu au acest obicei de a munci și se angajează mai greu din cauză că nu au studii

Specialiștii din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă au fost în mediul rural pentru a discuta cu șomerii și pentru a-i convinge să se angajeze. Potrivit directorului AJOFM Iași, Gabriela Vasilache, problema lipsei forței de muncă, din județul Iași, ar putea fi rezolvată de către acești șomeri din mediul rural. Campania de recrutare s-a derulat începând cu luna februarie 2021 și va fi reluată în septembrie 2021.

„În mediul rural am găsit bazinul de forță de muncă pentru că, trebuie să recunoaștem, acolo există un număr mare de persoane apte. Din cele 9.000 de persoane înregistrate ca șomere, la noi aproximativ 7.000 provin din mediul rural, din județul Iași. Noi am vizitat, în echipe mixte, cu colegii de la AJPIS (n.r.- Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială), șomerii din 25 de comune, aproximativ 200 de persoane. Am avut o colaborare bună cu primarii, pentru că trebuia să respectăm o serie de restricții privind pandemia. Am stat față în față cu fiecare persoană beneficiară de venit minim garantat, aptă de muncă. Știm că sunt familii care beneficiază de acest venit, dar numai o parte sunt apte de muncă, cele care sunt înregistrate la Serviciul Public de Ocupare (n.r.-AJOFM)”, spune Gabriela Vasilache.

Gabriela Vasilache, director AJOFM Iași: „Nu au acest obicei de a munci. Este o realitate, nu trebuie să ne ferim să o spunem”

Chiar dacă șomerii din mediul rural pot munci, specialiștii spun că aceștia nu sunt obișnuiți să lucreze, să aibă un program de muncă sau un șef, de aceea nu se angajează.

„Am stat de vorbă cu ei, să-i cunoaștem mai bine, să încercăm să aflăm mult mai multe date despre pregătirea lor profesională, despre apetitul acestor persoane de a ocupa un loc de muncă. Este o realitate, nu trebuie să ne ferim să o spunem. Nu că nu vor să muncească. Nu au muncit foarte mulți ani și nu au acest obicei de a munci. Trebuie să fim foarte realiști. Dacă nu muncești foarte mulți ani, ai o pornire mai greoaie, pentru că nu ai dorința de a te întoarce la un loc de muncă, faptul că ai un șef, că trebuie să fii prezent la un program, e dificil.

Aceasta a fost misiunea noastră, să stăm de vorbă cu mai multe persoane cu temperamente diferite, cu obiceiuri diferite și să le convingem că ocuparea unui loc de muncă poate aduce și un salariu, mult mai multe avantaje și beneficii în timp, decât să iei un ajutor social de 160 de lei de om, lunar, și eventual să muncești cu ziua”, mai spune Gabriela Vasilache, director al AJOFM Iași.

Șomerii din mediul rural, din Iași, s-au angajat în domeniul construcțiilor sau al salubrizării

Specialista adaugă că după ce a discutat cu ieșenii din mediul rural care sunt o categorie de șomeri greu angajabilă pe piața muncii din cauză că au doar 4 sau 8 clase, o parte dintre aceștia s-a angajat în domenii precum construcții sau salubritate.

„Am identificat, din numărul de persoane cu care am interacționat până acum, în cele 25 de comune, persoane care vor să muncească și care s-au angajat. E vorba de câteva zeci de persoane care sunt acum pe piața muncii. Au contracte individuale de muncă și s-au angajat, cu precădere, în salubrizare, domeniul construcțiilor. Sunt bărbați, în general, persoane care au vrut să ocupe un loc de muncă. Nu putem spune că această campanie a fost un succes, dar este un început pentru noi. O vom relua începând cu luna septembrie 2021 și vom vizita toate comunele din județul Iași, unde vom identifica aceste persoane care vor putea să se angajeze”, mai spune Gabriela Vasilache.

Ieșenii pot urma și cursurile de reconversie profesională pentru specialiști în cultura plantelor și creșterea animalelor

Șomerii din mediul rural care nu s-au angajat după ce au discutat cu specialiștii din cadrul AJOFM Iași s-au înscris la cursurile organizate de instituție începând cu luna aprilie 2021.

„Am deschis în urma acestei campanii, din aprilie, șapte cursuri de agricultori în cultura plantelor și creșterea animalelor. Este un curs de inițiere care poate fi și de calificare, astfel încât curanții pot să aibă certificate de producători și astfel se pot angaja la fermele din mediul rural. Durata minimă a unui curs este de trei luni. La sfârșitul lunii mai aveam deschise 14 cursuri, pentru diverse meserii, unde s-au înscris 207 persoane șomere”, mai spune Gabriela Vasilache.

Una dintre ieșencele care au urmat aceste cursuri organizate de AJOFM și s-au angajat la scurt timp după finalizarea lor este Elena Știrbu, o tânără coafeză care a muncit în străinătate timp de 13 ani, dar s-a întors acasă de ceva timp.

Antreprenorii din Iași spun că le este greu să găsească angajați stabili, chiar dacă le oferă condiții de muncă

Unul dintre antreprenorii din Iași care spune că are nevoie de angajați, dar nu a găsit, chiar dacă aceștia pot să aibă doar 4 sau 8 clase, este Ioan Popovici. Ieșeanul povestește că cei care au muncit în firma care produce mobilă la comandă au stat doar câteva luni.

„Eu am avut vreo trei băieți care erau de la țară, nu aveau multe clase și îi luam să mă ajute să montez mobila. Îi pregăteam, învățau tot ce trebuia, însă nu stăteau mult. Mergeau cu mine vreo 3-4 luni și apoi se întorceau acasă. Găseau tot felul de motive, de scuze. Nu cred că le place să muncească. Nu e vorba de bani, că primeau mai mult decât salariul minim pe economie. Le rămâneau bani și de distracție, și de haine, pentru că eu îi duceam acasă cu mașina. Dar nu cred că sunt obișnuiți cu munca”, susține Ioan Popovici.

Firmele din Iași au demarat angajările, chiar la începutul acestui an fiind făcute recrutări masive, însă nu au găsit suficiente persoane care să muncească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025