Prima pagină » Local » Ieșenii apelează la medicul de familie pentru a se programa la vaccinarea anti-COVID-19. Bolnavii cronici sau cu vârsta peste 65 de ani sunt cei mai dornici
Ieșenii apelează la medicul de familie pentru a se programa la vaccinarea anti-COVID-19. Bolnavii cronici sau cu vârsta peste 65 de ani sunt cei mai dornici

Ieșenii apelează la medicul de familie pentru a se programa la vaccinarea anti-COVID-19. Bolnavii cronici sau cu vârsta peste 65 de ani sunt cei mai dornici

07 ian. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei în Local

Medicii de familie din Iași au rămas surprinși de interesul ieșenilor pentru vaccinul anti-COVID-19. Cei mai mulți pacienți de peste 65 de ani, cu afecțiuni cronice, doresc să se programeze. Imediat cum au aflat că din luna februarie ar putea intra în etapa de vaccinare, au bătut în ușa cabinetelor

Odată cu demararea campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în centrele din spitalele ieșene, pacienții vârstnici și/sau cu afecțiuni cronice au început să adreseze întrebări medicilor de familie. Fiind parte din categoria vizată în etapa a doua de imunizare împotriva noului tip de virus, ieșenii au mers la medici în dorința de a se programa. Fie că au trecut de o infecție cu coronavirus, fie că au cunoștințe care au suferit de această boală, persoanele consideră că vaccinul este oportunitatea prin care se pot proteja de această boală. Lunile de izolare, măsurile de protecție și stresul din această perioadă îi motivează, gândind că, prin intermediul acestui ser, viața lor de zi cu zi va reveni la o oarecare normalitate.

Deși încă nu s-au deschis listele pentru programarea persoanelor din a doua etapă, unii medici de familie au ales să îi înscrie totuși pe o listă în așa fel încât pecienții să se poată întoarce liniștiți acasă. În județul Iași sunt circa 330.000 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani și/sau cu boli cronice, care ar putea să se programeze dacă doresc pentru a se imuniza împotriva COVID-19.

Medicii de familie din Iași vor informa pacienții de vaccinul anti-COVID-19 printr-o secțiune online

Începând de astăzi, 7 ianuarie 2021, în cadrul site-ului Edumedical, medicii de familie vor informa pacienții despre vaccinul anti-COVID-19. Lucru necesar având în vedere că din ce în ce mai multe persoane apelează la medicul de familie pentru a adresa întrebări sau pentru a se programa în campania de vaccinare anti-COVID-19. „Sunt mai multe metode de a informa pacienții despre vaccinare. Am decis, noi ca medici de familie, pe un grup de vaccinologie, să facem o secțiune prin care de astăzi vom informa publicul. În cadrul site-ului Edumedical, unde vom strânge întrebări de la populație, vom răspunde și vom clarifica tot ceea ce doresc, oferind informări scurte și la obiect. În plus, fiecare medic va face această informare la nivel individual.

Deocamdată, nu știm cum se va putea programa populația și de aceea nu putem organiza ceva. O să facem o informare activă în tot acest timp. Nu cred că ne permitem să refuzăm să ne vaccinăm, fiind mai ales parte dintr-o categorie de risc. Numărul dozelor sunt stabilite, iar dacă refuză cineva, locul îi va fi luat de o altă persoană. În momentul în care un pacient abordează cu noi subiectul vaccinului anti-COVID-19, deja este o persoană interesată să se vaccineze. Săptămâna asta chiar au început să apară atât de mulți încât am fost așa… luați prin surprindere, fiindcă nu ne așteptam ca dintr-o dată să începem să discutăm despre acest subiect.

Chiar astăzi am avut un pacient cu boli cardiovasculare care atât pentru el, cât și pentru soția lui s-a interesat de vaccin. Dar avem și persoane tinere, medici rezidenți pe care îi cunoaștem și care spun că își doresc să se vaccineze. Este încă la început. Eu sunt deja vaccinată și le răspund neclarităților”, spune dr. Dana Popescu, medic de familie în comuna Deleni, județul Iași.

Familia extinsă este un factor care îi influențează pe bătrânii din localitățile ieșene

Doctorul Gabriela Iamandi, medic de familie în municipiul Iași, spune că din acest an încep să vină din ce în ce mai mulți doritori pentru vaccinarea împotriva noului tip de virus.

„Chiar dacă mulți pacienți vârstnici nu se pot informa din surse online despre campania de vaccinare, ei au mereu încredere în membrii familiei, copii și nepoți. Pentru ei, ceea ce cred aceștia reprezintă un factor decizional. Apelează la medicii de familie totodată. Am avut pacienți care au respectat măsurile de protecție cu strictețe, poate chiar mai atenți decât cei din marile orașe. De altfel, mai sunt și pacienții care s-au întors din străinătate, care au văzut acolo o altă deschidere pentru vaccinare, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor, care își doresc să fie vaccinați. Cred că, treptat, din ce în ce mai mulți pacienți vor opta pentru imunizare”, adaugă dr. Gabriela Iamandi.

Dr. Maria Iacomi, medic de familie: „Am circa doi pacienți pe zi care îmi spun că doresc să se vaccineze anti-COVID-19”

După cele 10 luni de la debutul pandemiei COVID-19, tot mai multe persoane, din orice categorie de vârstă, se declară epuizați. Sunt epuizați după o perioadă lungă de izolare, după zecile de măsuri și reguli de protecție împotriva virusului și așteaptă nerăbdători soluția salvatoare. Odată cu primele informații despre un posibil vaccin, părerile au fost împărțite. Acum că acest ser există, pentru multe persoane este văzut ca singura speranță la o viață ca aceea pe care au avut-o înainte de epidemie.

„Vin pacienții. Deși nu a început programarea pentru a doua etapă, au venit bolnavi cronici, mai mult persoane de peste 65 de ani pe care le-am înscris pe o listă la mine în cabinet. Din luna decembrie au început să fie tot mai curioși în legătură cu vaccinarea împotriva SARS-CoV-2. De când a început efectiv campania, am circa doi pacienți pe zi care îmi spun că doresc să se vaccineze. Începând cu acest an, am o listă de 10 persoane care vor să fie programate pentru imunizare”, a declarat Maria Iacomi, medic de familie în municipiul Pașcani.

Unii pacienți așteaptă până când vor afla cum trebuie să procedeze în cazul vaccinării anti-COVID-19

În decursul lunii ianuarie 2021 urmează să se stabilească cum se vor putea programa persoanele din a doua și a treia etapă a campaniei de vaccinare. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași spun că, cel mai probabil, doritorii vor apela la medicul de familie, care se va ocupa de înscrierea pe platforma online. Acest lucru va ajuta în primul rând ieșenii care nu dispun de un dispozitiv cu o conexiune la internet prin intermediul căreia să se poată înscrie, fiind ulterior planificați pentru vaccinare la unul dintre cele 31 de centre din județul Iași. Unii pacienții sunt încă circumspecți cu privire la serul împotriva COVID-19.

„Sunt încă reticenți. Încă nu se știe atât de mult despre modul în care vor proceda și la ce centru de vaccinare se vor duce. Probabil că atunci când vor ști mai multe despre cum se pot programa, unde și multe alte informații vor, vor fi mai deschiși pentru vaccinarea anti-COVID-19. Sunt multe persoane care nu s-au vaccinat nici pentru gripa sezonieră, așa că nu știm încă dacă vor acorda o importanță mai mare pentru acest tip de vaccin”, susține Violeta Toderică, medic de familie în comuna Belcești, județul Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024