În acest an s-au adus de două ori mai mulți câini la Padocul din Iași, atât de către stăpâni, dar și de către cei care i-au găsit abandonați pe stradă. Cei mai mulți câini comunitari sunt găsiți în zonele limitrofe ale municipiului Iași și în proximitatea comunelor
În momentul actual, în padocul situat în zona Tomești din județul Iași se află un număr de 1.069 căței. În afară de cei adunați de pe stradă direct de angajații adăpostului, un număr de 20-30 de căței ajung lunar să fie aduși de către ieșeni. Numărul celor care au fost lăsați la padoc de stăpâni sau de alte persoane s-a dublat, cauzele principale fiind: fie stăpânul cățeilor pleacă din țară, fie i-au găsit pe stradă și preferă să îi aducă direct cu mașina proprie la adăpost.
„În jur de 20-30 de căței sunt aduși la padoc lunar. Am observat că numărul celor lăsați la adăpost s-a dublat și motivul principal este faptul că preferă să nu-i mai vadă chinuindu-se pe străzi. Ei spun că i-au găsit în fața blocului și ca să nu îi lase în frig și ploaie, îi aduc chiar ei la padoc. Stăpânii care renunță la animalul lor și îl aduc aici spun că părăsesc țara sau că nu au bani să îi întrețină. Din nefericire, cele mai multe animale aduse la adăpost sunt puii de doar câteva săptămâni”, a declarat medicul veterinar Anca Tărăboanță, șefa padocului din Iași.
Zonele periferice ale municipiului Iași sunt cele mai afectate de numărul mare de câini comunitari
Numărul câinilor capturați de pe străzile din Iași și duși la padoc în anul 2019 a fost de 2.853, pe când în perioada 01 ianuarie – 30 septembrie 2020 au fost capturați 861. De la Adăpostul Municipiului Iași situat în comuna Tomești au fost adoptați 1.502 de câini anul trecut, iar până la sfârșitul lunii septembrie 2020 au fost adoptați 800. Cei mai mulți câini comunitari sunt găsiți în zonele limitrofe ale municipiului Iași și în proximitatea comunelor. Tot de la locuitorii acestor zone periferice sunt înregistrate cele mai multe sesizări la padocul din Iași, printre care se regăsesc: Bucium, Aroneanu, Valea Lupului, Miroslava.
În zonele din centrul Municipiului Iași numărul lor scade cu peste 50 la sută. Numărul câinilor comunitari este greu de stabilit deoarece o parte dintre ei se află în spații private, cum ar fi terenuri ale firmelor sau ale altor persoane fizice. Totodată, aceștia migrează dintr-o zonă în alta în căutarea hranei. La padocul din Tomești sunt angajate un număr de 20 de persoane: patru sunt cadre medicale, patru sunt hingheri, un agent și alți 11 îngrijitori.
Metișii care sunt mai asemănători cu rasa pură sunt adoptați cel mai repede de la Adăpostul Municipal Iași
Doar în ultimul weekend, perioada 16-18 octombrie 2020, au fost aduși la adăpost opt căței găsiți de ieșeni în trei zone din oraș. Dintre aceștia, șase pui au fost găsiți de niște persoane la niște tomberoane din zona Tătărași și aduși la padocul din Tomești. Fiind un amestec de rasă cu cea de labrador, pozele publicate cu ei pe paginile de Facebook au atras imediat persoane dornice să îi adopte, iar aceștia au ajuns până luni la șase familii iubitoare din Iași.
„Ieșenii caută puii de rasă. Am avut chiar în acest weekend șase căței asemănători cu rasa labrador care au ajuns să fie adoptați imediat. Pe puii de câini încercăm mereu să îi dăm spre adopție persoanelor chiar de când ajung la padoc. Ei au imunitatea scăzută și se pot îmbolnăvi foarte ușor, cea mai mare șansă de a supraviețui o au dacă sunt adoptați imediat și nu ajung să petreacă mult timp în jurul celorlalți câini din adăpost. Din păcate, în această perioadă cățeii care ajung la noi sunt pui care au doar câteva săptămâni”, a mai povestit Anca Tărăboanță, directoarea Adăpostului Municipiului Iași.