Prima pagină » Local » Ieșencele cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani vor beneficia de vaccinare anti-HPV compensată

Ieșencele cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani vor beneficia de vaccinare anti-HPV compensată

25 sept. 2023, 02:00,
Codruța ȘOROAGĂ în Local

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 3.120 din 12 septembrie 2023, ieșencele cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani vor beneficia de vaccinare anti-HPV compensată în proporție de 50 la sută. De asemenea, băieţii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 19 ani vor putea să se vaccineze împotriva HPV sută la sută compensat

Virusul papiloma uman (HPV) este unul dintre principalii vinovați în cazurile de cancer de col uterin în rândul femeilor, neavând, în general, manifestare simptomatică în cazul bărbaților, deși nici aceștia nu sunt feriți în totalitate de efectele adverse ale infectării.

Există mai mult de 100 de forme ale virusului HPV identificate până în prezent, iar infecţia cu cel puţin un tip de HPV este foarte frecventă. Dintre tulpinile de HPV cunoscute, aproximativ 40 afectează, în principal, zona organelor genitale. Dintre acestea, aproximativ 16 tulpini sunt considerate „de risc înalt” în apariția cancerului genital. Este vorba de tulpinile 26, 30, 34, 53, 66, 67, 69, 70 73, 82, 85 şi 97.

Care sunt categoriile de persoane care vor avea acces la vaccinare anti-HPV compensată

Conform Ordinului nr. 3.120 din 12 septembrie 2023 pentru aprobarea segmentelor populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare a medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile, vaccinul împotriva HPV este compensat în proporție de sută la sută pentru persoanele cu vârsta mai mare sau egală cu 11 ani și mai mică de 19 ani.

„Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 100 la sută din prețul de referință a DCI-urilor corespunzătoare medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile, de care beneficiază unele segmente populaționale în tratamentul ambulatoriu, cuprinse în sublista E – secțiunea E2 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt următoarele: pentru vaccinarea împotriva infecției cu HPV:– persoane cu vârsta ≥ 11 ani și

De asemenea, vaccinul anti-HPV este compensat în proporție de 50 la sută pentru femeile cu vârsta mai mare sau egală cu 19 ani și mai mică de 45 de ani.

„Segmentele populaționale care beneficiază de prescrierea, eliberarea și decontarea în regim de compensare 50 la sută din prețul de referință a DCI-urilor corespunzătoare medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunității active sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile, de care beneficiază unele segmente populaționale în tratamentul ambulatoriu, cuprinse în sublista E – secțiunea E1 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt următoarele: pentru vaccinarea împotriva infecției cu HPV: femei cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani”, se arată în Ordinul Ministerului Sănătăţii.

Dr. Adrian Sescu: „S-a demonstrat că vaccinarea ambelor sexe accelerează obținerea imunității de grup și eliminarea bolilor cauzate de HPV”

 o femeie care s-a vaccinat impotriva HPV

Potrivit unui Ordinului Ministerului Sănătăţii  nr. 3.120 din 12 septembrie 2023, ieșencele cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani vor beneficia de vaccinare anti-HPV compensată în proporție de 50 la sută

În România, mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin este extrem de ridicată, incidența acestei afecțiuni fiind de 2,5 ori mai mare decât media în Uniunea Europeană.

„Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenție împotriva diverselor tipuri de cancer care au drept cauza infecției cu virusul HPV. La noi în țară, anual, peste 1.800 de femei mor ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media în Uniunea Europeană, iar rata mortalității este de peste 4 ori mai mare, aceste date plasând țara noastră pe primul loc din punctul de vedere al incidenței și al mortalității asociate cancerului de col uterin la nivelul țărilor din Uniunea Europeană”, a precizat medicul ginecolog Adrian Sescu.

Imunizarea împotriva HPV este cea mai bună variantă de prevenție a afecțiunilor cauzate de infectarea cu virusul HPV.

„Vaccinarea atât a fetelor, cât și a băieților împotriva HPV este o soluție mai eficientă de prevenție la nivelul întregii populații și reducere a incidenței cancerelor și a altor afecțiuni (veruci genitale, leziuni precanceroase, forme invazive de cancer) cauzate de HPV. S-a demonstrat că vaccinarea ambelor sexe accelerează obținerea imunității de grup și eliminarea bolilor cauzate de HPV”, a spus dr. Adrian Sescu în legătură cu vaccinarea anti-HPV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024