Prima pagină » Economic Local » Ieșencele admise în programul „Femeia Antreprenor” au depus deconturile pentru jumătate de milion de lei. Lista cu beneficiarele, publicată pe site-ul Ministerului Turismului
Ieșencele admise în programul „Femeia Antreprenor” au depus deconturile pentru jumătate de milion de lei. Lista cu beneficiarele, publicată pe site-ul Ministerului Turismului

Ieșencele admise în programul „Femeia Antreprenor” au depus deconturile pentru jumătate de milion de lei. Lista cu beneficiarele, publicată pe site-ul Ministerului Turismului

02 mai 2023, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

O parte din ieșencele admise în programul „Femeia Antreprenor” au depus deconturile pentru jumătate de milion de lei, respectiv pentru 10 proiecte. Din Iași sunt eligibile 30 de proiecte, fiecare valorând 200.000 de lei. Banii ar trebui să intre în conturile beneficiarilor până la finalul acestui an. Lista cu beneficiarele din Iași, dar și din restul țării, este publicată pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului

Ieșencele care au semnat contractele de finanțare pentru a primi cei 200.000 de lei/proiect pot depune deconturile. Începând cu luna martie 2023, este disponibilă, în cadrul platformei electronice IMM RECOVER, funcționalitatea de depunere decont pentru beneficiarii care au contracte semnate în cadrul măsurilor de sprijin Start-up Nation (Pilon I și Diaspora) și „Femeia Antreprenor“. Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor care doresc să încarce documentația de decont, Direcția Generală Antreprenoriat și Programe de Finanțare din cadrul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului a publicat manualul de utilizare pe site-ul www.turism.gov.ro (Programe IMM), respectiv link-ul https://turism.gov.ro/web/wp-content/uploads/2023/03/Manual-de-utilizare-FO-Decont-v5-08.03.2023.pdf. O parte din ieșencele admise în program au depus deja deconturile.

Programul „Femeia Antreprenor” are succes la Iași

De asemenea, lista cu ieșencele admise în programul „Femeia Antreprenor” a fost publicată pe site-ul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului. Din Iași au fost admise 30 de proiecte, iar 71 sunt din regiunea Moldovei. Fiecare proiect aprobat la finanțare valorează 200.000 de lei. Din numărul total de proiecte depuse la nivel național au fost admise 785, iar 338 au fost respinse și două firme au fost declarate neeligibile.

Programul „Femeia Antreprenor 2022” s-a derulat în perioada 18 august – 30 septembrie 2022, din Iași fiind depuse 448 de dosare. Până acum, 30 de proiecte au fost admise, iar în continuare sunt verificate documentele. Concurența este foarte mare și numai 1.000 de planuri de afacere vor fi finanțate de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), bugetul programului fiind de 197 de milioane de lei.

Doar firmele cu 50 la sută din asociați femei sunt eligibile

Programul „Femeia Antreprenor” presupune o finanțare de până la 100.000 de lei pentru firmele care angajează o persoană, 200.000 de lei pentru cele cu doi angajați, un sprijin financiar cuprins între 85 și 95 la sută din valoarea proiectului, iar contribuția proprie trebuie să fie între 5 și 15 la sută. Pentru a fi eligibile în vederea obţinerii finanţării în cadrul programului „Femeia Antreprenor 2022”, societăţile trebuie să respecte criteriul conform căruia cel puţin unul dintre asociaţi trebuie să fie femeie şi să deţină minimum 50 la sută din părţile sociale/acțiunile societăţii, în cazul IMM-urilor aplicante.

Cheltuielile eligibile sunt reprezentate de echipamente tehnologice pentru locuri de joacă, săli de fitness, sisteme care utilizează surse regenerabile, instalații și echipamente specifice, în scopul obținerii unei economii de energie, mijloace de transport, mobilă, aparatură birotică, salarii, utilități, pachet digital, voucher de digitalizare. Banii ar urma să intre în conturile beneficiarelor până la finalul acestui an. Un alt program care s-a derulat în 2022 și care are succes este Start-Up Nation.

Pe de altă parte, ieșencele admise în programul „Femeia Antreprenor” au depus deconturile pentru jumătate de milion de lei, respectiv pentru 10 proiecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *