Prima pagină » Local » Ieșeanul Petru Veleșcu, acuzat de trafic de influență, rămâne în arest preventiv! Bărbatul, care se pregătea să iasă la pensie pe 1 iulie, a fost prins în flagrant!
Ieșeanul Petru Veleșcu, acuzat de trafic de influență, rămâne în arest preventiv! Bărbatul, care se pregătea să iasă la pensie pe 1 iulie, a fost prins în flagrant!

Ieșeanul Petru Veleșcu, acuzat de trafic de influență, rămâne în arest preventiv! Bărbatul, care se pregătea să iasă la pensie pe 1 iulie, a fost prins în flagrant!

23 iun. 2020, 04:00,
Sorin Pavelescu, în Local

Ieșeanul Petru Veleșcu, acuzat de trafic de influență, ar fi urmat să iasă la pensie de la 1 iulie. Afirmația a fost făcută de un afacerist din Iași, la care Veleșcu ar lucra pe funcția de director general. Petru Veleșcu rămâne în arest preventiv, fiind cercetat pentru trafic de influență. Acesta a fost prins în flagrant de procurori, după ce i-ar fi promis unui dezvoltator imobiliar că îi poate face rost de un act de la Primăria Municipiului Iași, contra sumei de 2.500 de lei

Petru Veleșcu (62 de ani), ieșeanul care a fost săltat de anchetatori pentru trafic de influență, rămâne în arest preventiv. Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au respins ieri contestația făcută de Petru Veleșcu împotriva deciziei de arest preventiv în cazul său.
Ieșeanul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de către judecătorii din cadrul Tribunalului, după ce ar fi promis că poate face rost de un act de la un funcționar din Primăria Iași.

Cercetat deoarece ar fi promis obținerea unui act pentru un dezvoltator imobiliar din Iași

Procurorii au susținut că Petru Veleșcu a fost prins în flagrant la sfârșitul săptămânii trecute. Oamenii legii au relatat ieri și cum s-a ajuns la această situație, în cazul de trafic de influență.

„În iunie, la date diferite, inculpatul a solicitat suma de 2.500 de lei, bani pe care i-a primit pe 18 iunie. Atunci a fost organizat un flagrant. Banii reprezentau prețul influenței asupra unui funcționar public de la Primăria Municipiului Iași, pe care inculpatul l-a determinat să îndeplinească un act contrar îndatoririlor de serviciu, respectiv eliberarea, contrar normelor legale, a procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor executate la un imobil din municipiul Iași”, a precizat Mihaela Apostol, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Potrivit anchetatorilor, Petru Veleșcu se află în stare de recidivă post-executorie.

„La audieri, inculpatul nu a recunoscut comiterea vreunei infracțiuni”, a subliniat prim-procurorul ieșean.

Surse judiciare au afirmat că imobilul pentru care era necesar procesul-verbal de recepție a lucrărilor se găsește pe strada Micșunelelor. Din câte se pare, cel care a denunțat fapta de trafic de influență este chiar dezvoltatorul imobiliar care a ridicat clădirea respectivă.

Condamnat pentru trafic de influență și în urmă cu câțiva ani

La sfârșitul lui 2015 – începutul lui 2016, Petru Veleșcu a ajuns după gratii pentru o faptă similară. Atunci, judecătorii au admis propunerea de arestare preventivă formulată de anchetatori pe numele ieșeanului, tot pentru trafic de influență. Apoi, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a lui Petru Veleșcu, iar acesta a fost pedepsit. Potrivit procurorilor, pe 15 decembrie 2015, Petru Veleșcu a fost prins în flagrant primind suma de 7.000 de lei de la un ieșean care avea nevoie de o autorizație. Anchetatorii au afirmat că individul ar fi cerut această sumă pe 8 decembrie 2015.

Acuzat că a cerut 7.000 de lei pentru un document ce urma a fi obținut de la Consiliul Județean

La acea dată, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași au organizat un flagrant, alături de ofițerii din cadrul Direcției Generale Anticorupție. Asta, după ce un alt dezvoltator imobiliar l-a denunțat.

„Pe 8 decembrie 2015, inculpatul Petru Veleșcu a solicitat de la martorul denunțător A.L. suma de 7.000 de lei, lăsând să creadă că avea influență și putea interveni pe lângă funcționari din cadrul Consiliului Județean Iași, pentru a-i determina să aprobe și să urgenteze obținerea PUZ-ului necesar pentru înființarea și funcționarea unei stații GPL în municipiul Iași. Pe 15 decembrie 2015, inculpatul a primit suma de bani solicitată pentru a-i remite funcționarului G.A., care avea în lucru documentația depusă de denunțător în vederea aprobării”, au precizat atunci procurorii ieșeni.

Pe de altă parte, ieri, patronul unei firme din Iași a susținut că Petru Veleșcu este angajatul său, pe funcția de director general.

„El este director general la mine. Nu am auzit nimic despre asta… În perioada asta, el era în șomaj tehnic, voia de la 1 iulie să iasă la pensie. Din câte știu, el este încă angajat la mine…”, a declarat ieri Constantin Dinte, patronul firmei de transport persoane Micedu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *