Prima pagină » Economic Local » Ieșeanul Marius Antica este singurul producător tradițional de vinuri din mure din țară care vinde în supermarketuri. Vânzările s-au dublat în ultimul an

Ieșeanul Marius Antica este singurul producător tradițional de vinuri din mure din țară care vinde în supermarketuri. Vânzările s-au dublat în ultimul an

30 sept. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin, în Economic Local

Ieșeanul Marius Antica, singurul producător tradițional de vinuri din mure din România, este și primul care comercializează în supermarketuri produsele realizate în comuna Butea. Vânzările de vinuri din mure, coacăze, cireșe sau caise s-au dublat în ultimul an

Marius Antica, singurul producător de vinuri din mure din România, cu atestat tradițional, a reușit să pătrundă pe o piață mai puțin accesibilă producătorilor, cea a supermarketurilor. Spune că timp de două zile, cât a fost în supermarket pentru degustări, reacțiile din partea clienților au fost bune.

„Noi vindem acum în supermarketuri. Momentan, avem cam 40 de sticle din fiecare sortiment, respectiv vin din mure, coacăze, cireșe sau caise. Suntem în Iași, dar vom ajunge în Botoșani, Suceava și Constanța. Suntem și în 15 băcănii și magazine cu produse locale, însă target-ul nostru este să ajungem în cele mari pentru că și accesul e mai facil. Am stat două zile la degustări în supermarket, iar lumea e foarte interesată. Mulți dintre clienții care cumpărau online iau acum din magazine și sunt mulțumiți pentru că nu mai plătesc transportul. Voi fi, în următoarele două săptămâni, la târgurile organizate pentru producătorii locali, în mai multe orașe din țară. Facem livrări constante și în magazinele românești din Verona – Italia, Germania, Paris – Franța. Acum discut cu un italian din Roma pentru o colaborare”, spune Marius Antica, producător tradițional de vin din mure.

Ieșeanul Marius Antica și-a dublat vânzările de vinuri

Anticum de Butea, vinul din mure, și celelalte sortimente de vinuri s-au vândut foarte bine, astfel că, față de anul precedent, vânzările s-au dublat.

„Vânzările au mers foarte bine și cred că au crescut cu 50 la sută, față de anul precedent. În continuare, este nevoie de o promovare constantă, oamenii trebuie să deguste ca să știe despre ce este vorba. Am observat că domnii preferă vinul de cireșe, iar doamnele, cel de mure și coacăze. Am întâmpinat probleme, în ultima perioadă, cu aprovizionarea cu sticle. Nu se mai găsesc pe piață. Această criză a început în 2020, dar acum e mai profundă. Ultima dată, am adus doi paleți din Cehia, iar de obicei luam sticle de pe piața locală. Acum nu se mai găsesc”, mai spune Marius Antica.

Vinurile sale din fructe, produse în comuna Butea din Iași, sunt căutate și de nemți.

O sticlă de vin din mure costă 30 de lei

Ieșeanul din comuna Butea s-a întors acasă după 20 de ani de muncă în Italia și a investit zeci de mii de euro în afacerea din mediul rural. S-a lovit de birocrația din România și a reușit chiar să îl convingă pe fostul premier Florin Cîțu să modifice legea în favoarea producătorilor. Astfel, a reușit să reducă garanțiile și capitalul social pentru antrepozitul fiscal. În loc de 96.000 de lei, garanția a fost redusă la 19.000 de lei, iar capitalul social s-a redus de la 76.000 de lei la 15.000 pentru micii producători din vinuri din fructe. După cei 5 ani în care a oscilat între a renunța la afacerea cu fructe și a pleca din nou în străinătate, a decis să rămână în țară.

De anul trecut și-a diversificat producția de vinuri după ce a investit noi sume ce au fost împrumutate, în mare parte, de la bănci. Mai mult, ieșeanul Marius Antica a refuzat o ofertă de un milion de euro pentru o parte din afacerea sa.

Comentarii
  • Am baut si eu o data. F bun dar la raft e aproape 50 lei nu 30 deci nu cred ca am sa mai beau vreodata. E pt astia mai avuti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *