Prima pagină » Economic Local » Ieșeanul care ar putea intra în Cartea Recordurilor cu aceste legume! A făcut deja liste cu clienții care vor să le cumpere. Se așteaptă să vândă 6 tone
Ieșeanul care ar putea intra în Cartea Recordurilor cu aceste legume! A făcut deja liste cu clienții care vor să le cumpere. Se așteaptă să vândă 6 tone

Ieșeanul care ar putea intra în Cartea Recordurilor cu aceste legume! A făcut deja liste cu clienții care vor să le cumpere. Se așteaptă să vândă 6 tone

10 iul. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Mihai Mihalache este unul dintre puținii legumicultori din Iași care cultivă roșii demne de Cartea Recordurilor. Producătorul are în fiecare an o listă cu clienții care vor să cumpere legumele obținute din semințe românești, păstrate cu sfințenie. Dacă anul trecut producția a fost compromisă din cauza secetei și a manei, anul acesta deja a făcut lista cu primii clienți

Mihai Mihalache, din satul Soloneț, comuna Bivolari, județul Iași, cultivă legume în solarii pe o suprafață de 1.200 de metri pătrați și 1,2 hectare, în câmp, unde cultivă varză, vinete, pepeni și usturoi. Fermierul a devenit cunoscut datorită legumelor obținute din semințe românești, păstrate cu sfințenie mai mulți ani, ce nu conțin chimicale. Astfel, faima roșiilor „inimă de bou”, care cântăresc între 2 și 2,5 kilograme, a ajuns în toată Moldova. Dacă în anul 2020 seceta i-a dat planurile peste cap pentru că a pierdut producția de legume, în acest an fermierul preconizează o producție bună. Mai mult, clienții s-au înscris deja pe listă pentru a fi siguri că, în luna august, când vor apărea primele roșii, le vor putea testa.

„Sigur va fi o producție mai bună față de anul trecut. În 2020 nu am avut nimic, nicio roșie, din cauza secetei și a manei (n.r.- boală la roșii) care distruge tot. Noi tot semințe vechi am pus și anul acesta. Am pus și pepeni, varză, pe lângă roșiile pe care le avem în solarii. Noi nu ducem lipsă de clienți, pentru că de atâția ani vindem tot ce producem, chiar și cu liste făcute din timp. Anul acesta avem deja cerere din partea clienților care vor să cumpere de la noi. În august o să avem primele roșii și sperăm că, dacă ne ajută Dumnezeu, să ne ferească de ploi sau grindină, vom avea și o producție bună”, spune Mihai Mihalache, producătorul din comuna Bivolari.

Mihai Mihalache este unul dintre puținii legumicultori din Iași care mai cultivă roșii din semințe românești

Producătorul cultivă roșii uriașe de peste 20 de ani, crescute numai cu gunoi natural de grajd. Faptul că a reușit să păstreze semințele autentice românești din soiul „inimă de bou” a adus și clienți din toată Moldova.

„Le am de 22 de ani și le-am multiplicat în fiecare an. Așa am făcut cu toate semințele, ca să păstrez soiurile. Eu cultiv și vând doar din soiuri românești. Am mare grijă ce îngrășământ pun, am sistem de irigații prin picurare în solarii, dar și pe câmp am apă de la un iaz”, mai spune Mihai Mihalache, producătorul din Trifești, care vinde legumele în supermarketuri sau clienților care vin la fermă.

Acesta estimează o producție la fel de bună ca în anul 2019, când a avut 6 tone de roșii. Un kilogram era vândut contra sumei de 5 lei. Fermierul a obținut și ajutorul de minimis la usturoi încă din primul an de la lansarea programului pentru această categorie de cultivatori. În acest an s-au înscris 30 de producători din Iași care vor să obțină 3.000 de euro, la hectar.

Producătorii de usturoi din Iași trebuie să depună documentele justificative vânzării producției

Perioada pentru valorificarea producției în cadrul programului „Ajutor de minimis la usturoi” este 1 iulie – 22 noiembrie 2021, iar termenul de depunere a documentelor justificative este până la data de 29 noiembrie 2021. Documentele justificative pentru valorificarea producției de usturoi sunt bonul fiscal, factura, fila, filele din carnetul de comercializare. În anul 2020 au primit subvențiile în valoare de 60.000 de lei un număr de 22 de beneficiari din Iași. Suma maximă pe care o pot obține fermierii nu depășește valoarea maximă de 15.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Județele cu cele mai mari suprafețe cultivate cu usturoi sunt Botoșani, Dolj, Iași, Mehedinți, Suceava, Teleorman și Timiș. Suprafața cultivată cu usturoi, în România, este de 9.974 de hectare, obținându-se o producție de 55.673 de tone în anul 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *