Ieșeanca Rodica Pop s-a ocupat, în ultimii 4 ani, de recondiționarea mobilei vechi. Cererea este mare din partea clienților care vor să aibă în locuințe măcar o piesă de rezistență
Rodica Pop, din Iași, a început, în urmă cu 4 ani, să recondiționeze mobilier vechi. Avea nevoie de o ocupație relaxantă după ce termina cele 8 ore de muncă în cadrul Direcției Județene pentru Cultură, la secția „Patrimoniu mobil”. Dacă a început totul ca o joacă, pe parcurs s-a transformat într-o pasiune.
„În ultimii ani s-au deschis mai multe magazine de mobilier second-hand, adus din străinătate, mobilier de foarte bună calitate, uneori chiar foarte bine întreținut, deci nemaiavând nevoie de nicio intervenție a unui specialist, dar și alte piese uzate. Oamenii le cumpără la prețuri rezonabile, le apreciază pentru aspectul lor, pentru calitate, arată foarte bine, însă unele sunt foarte vechi, deci au un istoric, iar cei care pricep îl pot scoate la suprafață. Oamenii cumpără foarte mult mobilier de la magazinele second-hand și atunci apare și nevoia ca cineva să le recondiționeze sau chiar să le restaureze. Eu am început acum 4 ani activitatea aceasta, dintr-o joacă. Am fost la un atelier al Dianei Ivanof. Se ocupa de distribuția de vopsele cu o tehnică specială de aplicare. Poți să faci foarte multe cu aceste vopsele. Așa am început, mergând la acest atelier al Dianei. Am început să restaurez diverse piese prin casă, dar eu, fiind o persoană mai sobră, mi-am propus să o fac profesionist, în sensul că nu am vrut să mă limitez la numai a vopsi o mobilă, și am făcut un curs la Ministerul Culturii de restaurare, am lucrat cu experți”, spune Rodica Pop, restaurator de mobilă veche.
Ieșenii vor să aibă în locuințe piese de mobilier vechi
Ieșeanca mai spune că majoritatea dintre clienții săi au adus spre recondiționare piese de mobilier vechi care au încărcătură emoțională, fiind ale bunicilor sau ale străbunicilor.
„Mi-am făcut mie și apoi au apărut prietene care aveau diverse lucruri prin casă, învechite, și atunci au vrut să le împrospăteze. Nu contează lemnul, se poate restaura. Foarte multe persoane vin la mine cu câte 2-3 scaune sau o masă pe care le au de la bunica sau străbunica. Nu sunt piese extraordinare ca aspect, dar au încărcătură emoțională. Au valoare memorialistică pentru acea familie. S-a întâmplat ca un taburet absolut banal, lăsat prin curte, putrezit, să-l recondiționez și să fie piesa de rezistență din locuință. Eu lucrez după-amiaza, e al doilea meu job. Restaurarea unei piese poate să dureze de la o săptămână la 3 luni. Sunt operațiuni foarte diverse. De aceea, o piesă o cumperi cu o sumă mică, uneori, iar activitatea de restaurare costă mult mai mult. Trebuie anunțat din timp că produsul va fi scump. Dar când te apuci de treabă constați tot felul de vicii, de probleme, care necesită soluții scumpe și cu timp foarte mult. Atunci munca de restaurator este costisitoare și de nișă, poate de aceea nu este foarte vizibilă, pentru că nu e la fel de ochioasă precum arta. Eu am prețuri mici, față de ceea ce este pe piață, pentru că o fac din pasiune, e o formă de relaxare, e un refugiu”, explică Rodica Pop.
Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea Ralucăi Zaiț, care face decorațiuni handmade.
Ieșeanca Rodica Pop a recondiționat mobilă veche din secolul al XIX-lea
Costurile pentru restaurarea unui produs pot porni de la câteva sute până la mii de euro, în funcție de complexitatea lucrării.
„Cea mai complexă lucrare pe care am făcut-o a fost cea pentru examenul de final, la care am lucrat cu o echipă de oameni, pentru că nu a fost vorba doar de lemn. Este vorba de un instrument indian, denumit sarasvadivina, dintr-un lemn special care are nu doar lemn, ci și metal, argint, aur, lemn policrom, os, și atunci a fost nevoie de participarea mai multor specialiști. Pentru examen este normal să lucrezi cu experți. Eu am lucrat cu Vasile Ioniță, care este expert în lemn, și cu Loredana Axinte, expert în lemn policrom. Cu doamna Maria Geba, de la Palatul Culturii, am făcut tot felul de analize de laborator, cu Bogdan Opreanu, de la Facultatea de Arte, de la secția de Conservare-Restaurare. Cu piesa respectivă am fost la Salonul de restaurare și am luat un premiu. Am lucrat și piese din lemn care aveau toate problemele pe care le poate avea un obiect din lemn. Multe găuri de cari ce trebuiau acoperite. Dar înainte am făcut un tratament care durează o lună de zile, cel puțin, unde în fiecare gaură este injectată o substanță care omoară vietățile ce distrug mobila, apoi piesa este înfoliată în plastic și stă două săptămâni, după care se repetă tratamentul de 2-3 ori. Piesa a trebuit dezmembrată integral, a fost îndepărtată toată vopseaua, șlefuită, aranjată, dată cu mult baiț, lac. Oamenii voiau să o pună în bucătărie, dar apoi au pus-o în living pentru că era prea frumoasă. Unii de asta cumpără, pentru a avea o piesă de rezistență în casă. Cea mai veche piesă restaurată este un scaun folosit ca fotoliu, un fel de jilț vechi, de prin secolul al XIX-lea”, mai spune Rodica Pop, restaurator de mobilier vechi.
Rodica Pop: „Oamenii muncesc foarte mult și nu sunt știuți”
Ea adaugă faptul că sunt mulți profesioniști în domeniu, dar foarte puțină lume știe despre ei, pentru că nu au timp să se promoveze.
„Sunt unii profesioniști care nu se promovează pe Facebook. Au în spate o carieră de zeci de ani, care lucrează în instituții și care au foarte mult de muncă și nu au timp să își facă promovare. Fiecare piesă în parte necesită multă migală, de asta nu au timp să se ocupe de promovare și nici nu au nevoie. Restaurarea e ca o bucătărie în care se întâmplă minunile, dar ascunsă. Doar piesa finalizată iese la suprafață. În muzee noi vedem doar exponatele, dar nu știm ce se întâmplă în spatele zidurilor, acolo unde oamenii muncesc foarte mult și nu sunt știuți”, mai spune Rodica Pop.
Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, povestea tinerei Ana Maria Gribincea care recondiționează mobilă veche, mai ales cutii pentru bijuterii sau dulapuri. Pe de altă parte, ieșeanca Rodica Pop spune că are clienți care vin acasă în vacanță, din străinătate, și o solicită pentru a recondiționa obiecte de mobilier vechi.