Un ieșean a fost condamnat cu suspendare, după ce și-a amenințat soția. De asemenea, Jan Știrbu a fost pedepsit și pentru nerespectarea hotărârii judecătorești. Individul avea emis pe numele său un ordin de protecție pe care l-a ignorat
Un ieșean a fost pedepsit de judecători, după ce și-a amenințat soția. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au condamnat ieri pe Jan Știrbu la pedeapsa rezultantă de 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru amenințare și nerespectarea hotărârilor judecătorești.
„Instanța obligă inculpatul să presteze 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, la Primăria Țigănași sau la Școala Țigănași”, au precizat judecătorii ieșeni.
De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Jan Știrbu, acuzat că a încălcat un ordin de protecție emis pe numele său
Procesul lui Jan Știrbu a început pe data de 28 februarie 2020. Atunci, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași l-au acuzat pe individ de amenințare și nerespectarea hotărârilor judecătorești. Conform anchetatorilor, în urmă cu câteva luni, soția individului a cerut emiterea pe numele lui Jan Știrbu a unui ordin de protecție. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis solicitarea. Astfel, judecătorii i-au impus ieșeanului anumite obligații, pe care acesta nu le-a respectat.
Ce obligații i-au fost impuse ieșeanului de către judecători, în ordinul de protecție
La finele lunii ianuarie 2018, judecătorii ieșeni au admis cererea de emitere a unui ordin de protecție pe numele lui Jan Știrbu.
„Instanța admite cererea reclamantei M.Ș. în contradictoriu cu pârâtul Știrbu Jan. Dispune emiterea unui ordin de protecție pe o perioadă de 6 luni, cuprinzând următoarele măsuri: evacuarea temporară a pârâtului din locuință, obligarea pârâtului la păstrarea unei distanțe minime de 50 de metri față de reclamantă, de locuință și de minori (11, 14 și 17 ani)”, au menționat atunci magistrații.
Prin cererea înregistrată pe rolul instanței, femeia a solicitat acest ordin de protecție. Ea a susținut atunci că este căsătorită cu Jan Știrbu și că acesta din urmă ar fi agresat-o zilnic, fizic și verbal, pe fondul consumului de alcool.
„Aceste agresiuni au loc zilnic, chiar în prezența copiilor noștri”, a afirmat femeia.
Potrivit anchetatorilor, ulterior, individul nu ar fi respectat restricțiile impuse de către judecători. La audieri, individul a recunoscut comiterea faptelor.
Anual, zeci de femei cer emiterea unui ordin de protecție în instanțele de judecată ieșene
De altfel, asemenea cazuri au devenit destul de des întâlnite, fiind strâns legate de fapte de violență în familie. Zeci de ieșence solicită anual emiterea unor ordine de protecție, în special pe numele soților. Acestea susțin că sunt agresate tocmai de cei care ar fi trebuit să le protejeze. În marea lor majoritate, solicitările de emitere a unui ordin de protecție sunt admise de către magistrații ieșeni.
Pe de altă parte, odată cu modificarea legislației, și polițiștii pot interveni și emite ordine de protecție provizorii, în cazurile în care se impune o astfel de măsură.