Magistrații ieșeni l-au obligat pe un individ să meargă la școală. Acum, acesta va fi nevoit să facă măcar primele patru clase. Totul s-a întâmplat într-un dosar de evaziune fiscală. Pe lângă aceasta, el și o femeie au fost obligați la plata a peste jumătate de milion de lei către Fisc.
Un individ va fi nevoit să meargă la școală, după o decizie a judecătorilor ieșeni. Magistrații din cadrul Tribunalului Iași i-au condamnat ieri pe Maria și Ionel Stănescu la câte trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. În cazul Mariei Stănescu, instanța a reținut 18 acte materiale de evaziune fiscală. Pe lângă condamnarea la închisoare, magistrații ieșeni l-au obligat pe Ionel Stănescu să meargă și la școală.
„Instanța îi impune inculpatului obligația de a urma un curs de învățământ primar de minimum patru clase primare”, au menționat judecătorii.
De asemenea, magistrații i-au obligat pe cei doi inculpați, în solidar, la plata unor despăgubiri în valoare totală de 575.064 de lei către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.
Ce au spus anchetatorii
Oamenii legii au stabilit că, în cursul anilor 2012-2013, cei doi ar fi încercat să păcălească autoritățile. Prin actele întocmite, cei doi ar fi prejudiciat bugetul consolidat al statului cu peste jumătate de milion de lei. Astfel, anchetatorii au constatat că diferite facturi fiscale, declarații fiscale privind achiziții făcute de societatea comercială Loyal General SRL, deconturi de taxă pe valoarea adăugată și Declarația 300 ar fi fost „măsluite”. Scopul ar fi fost acela de a obține bani de la stat. Numai că, la un moment dat, autoritățile s-au autosesizat și, în urma unor controale, au constatat că întreaga operațiune ar fi fost una nelegală. Așadar, cei doi au intrat în atenția procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, care au decis trimiterea în judecată a Mariei și a lui Ionel Stănescu.
Alte cazuri similare
În urmă cu câteva săptămâni, magistrații din cadrul Tribunalului Iași l-au obligat pe un alt inculpat, Mihai Stănescu, să urmeze un curs de învățământ ori de calificare. Acesta a primit o pedeapsă cu suspendarea executării. El era acuzat de complicitate la evaziune fiscală constând în evidențierea în actele contabile ori în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, în formă continuată.
De asemenea, în ultimii ani, judecătorii ieșeni au emis câteva sentințe prin care au obligat inculpați la urmarea unor cursuri de învățământ ori de calificare. De regulă, astfel de obligații sunt impuse inculpaților care, în timpul proceselor, susțin că nu au știut ce acte semnează, pe motiv că nu știu să scrie sau să citească. Aceasta este o motivație întâlnită în cazul unor infracțiuni economice. De exemplu, în urmă cu aproximativ doi ani, doi ieșeni, soț și soție, tot membri ai clanului Stănescu, au fost obligați de către magistrați să facă măcar cursurile primare. Cei doi erau acuzați tot de comiterea unor infracțiuni cu caracter economic și au primit pedepse cu suspendarea executării.
Pe lângă pedepsele respective, ei au fost obligați să meargă la școală, după ce au susținut, de asemenea, că nu au știut ce fel de documente au semnat.