Maricel Popa, șeful Consiliului Județean Iași, continuă să ia ieșenii de fraieri cu spitalul mobil de la Lețcani. Lucrarea efectuată de firma SDI Global LLC, pentru care s-au plătit 13,2 milioane de euro, continuă să prezinte mari deficiențe. Acestea nu au fost încă remediate, în ciuda avizului de funcționare emis de către Direcția de Sănătate Publică. Turcii și-au luat avizele de funcționare la începutul anului și nu au nicio treabă cu certificatele pe care le-au fluturat pentru a-și adjudeca licitația. Astăzi, 22 septembrie 2020, la spital va ajunge Inspecția de Stat din Ministerul Sănătății, unitate care va verifica toate documentele emise pentru avizare
Noi detalii ies la suprafață despre situația de la spitalul mobil de la Lețcani. Unitatea medicală nu poate fi încă deschisă, deoarece prezintă, în continuare, mari deficiențe. Chiar dacă Direcția de Sănătate Publică (DSP) a emis avizul de funcționare la presiunea lui Maricel Popa, șeful CJ Iași, alte instituții nu au cedat. Fără avizul de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) și cea de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), unitatea nu poate funcționa corespunzător. Peste toate aceste aspecte, apar noi detalii despre firma SDI Global LLC din Ankara, firmă care nici pe departe nu este ceea ce se prezintă.
Firma turcească și-a luat avizele necesare abia în 2020. Spitalul mobil de la Lețcani a devenit jucăria lui Maricel Popa
Compania SDI Global LLC a luat un cod NATO de agent economic (NCAGE) în ianuarie 2020. Asta, în ciuda faptului că reprezentanții acestei firme și-au asumat proiecte vechi, încă din 2015, sub sigla Organizației Tratatului Altanticului de Nord. În 2015, funcționa o altă firmă în Statele Unite ale Americii din care actuala SDI s-a desprins. Iar asta nu face decât să arate că totul a fost o mare minciună. Maricel Popa, șeful CJ Iași, nu a spus absolut nimic despre toate aceste lucruri. La mijloc au fost 13,2 milioane euro, iar turcii nu au fost penalizați, în ciuda întârzierii de patru luni.
Firma SDI Global LLC a fost înființată abia în 2019, iar într-un an nu avea cum să facă atâtea proiecte pe cât le-a prezentat și cu care a venit la licitația respectivă, de la Iași. Firma are doar trei angajați și a reușit să dea o lovitură tocmai la Iași, pe 13 milioane euro. Toate certificatele ISO, prezentate public, sunt pe o fostă firmă din care SDI Global s-a desprins. Șeful CJ nu a văzut nicio problemă și s-a grăbit să dea licitația turcilor.
Maricel Popa, șeful CJ Iași, continuă să mintă. Avizul ISU nu a fost emis
Unitatea medicală nu este nici acum pusă la punct, iar Maricel Popa continuă să inducă ieșenii în eroare. Duminică, 20 septembrie 2020, la spitalul mobil de la Lețcani a ajuns și Nelu Tătaru, ministrul Sănătății. Acesta a făcut o verificare a unității medicale, lucru care l-a nemulțumit pe Maricel Popa. De altfel, acesta a continuat să susțină că are toate avizele, lucru fals.
„Am reușit la fața locului să demontez câteva informații la avizul ISU, sistemul de canalizare, modul de colectare al deșeurilor, tipurile de prize și alte câteva aspecte tehnice”, a susținut șeful CJ Iași.
Avizul ISU încă nu a fost emis, însă Maricel Popa ascunde acest lucru. Inspectoratul a emis avizele de amplasament și nu cele de securitate la incendiu. Însă, Maricel Popa fie confundă avizele de la ISU, fie habar n-are care sunt acestea.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătăru: „Până nu avem toate circuitele puse la punct și toate responsabilitățile asumate, nu putem gestiona un spital într-o pandemie cu un risc biologic”
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a fost la spitalul mobil de la Lețcani pentru a verifica situația unității. Șeful Sănătății a menționat că unitatea nu este așezată structural și nici nu are toate avizele necesare funcționării.
„Unitatea nu are nicio negație sau aviz de la ISU, nici de la Apele Române, nici de la Mediu. Am recomandat să înceapă o reevaluare la tot ce înseamnă avize de obținut. Am văzut și o neașezare structurală pe tot ce înseamnă spital COVID-19. Spitalul de la Lețcani nu corespunde și nu vor intra bolnavi astăzi în acel spital. Dar avizele, inclusiv apa menajeră care pleacă din acest spital, înseamna un deșeu biologic. Acolo vom avea pacienți cu COVID-19. Până nu avem toate circuitele puse la punct și toate responsabilitățile asumate, inclusiv de acea apă menajeră – unde se duce – nu putem gestiona un spital într-o pandemie cu un risc biologic”, a declarat Nelu Tataru.
Astăzi, 22 septembrie 2020, vor ajunge la Lețcani inspectorii de la Inspecția de Stat din cadrul Ministerului Sănătății pentru a evalua ce avize există.
Directorul DSP Iași îl contrazice pe Maricel Popa, după ce tocmai a avizat unitatea medicală
Vasile Cepoi, directorul DSP Iași, a susținut că a avizat spitalul mobil de la Lețcani, chiar dacă unitatea nu are avizele de la APM și ISU. Practic, Vasile Cepoi l-a contrazis pe Maricel Popa, cel care afirma că are aviz ISU pentru securitate la incendiu.
„Necesită avize și de la APM, și de la ISU, și mai multe avize. Autorizația sanitară nu este condiționată de celelalte autorizații. Fiecare instituție responsabilă într-o problemă este cea care verifică. În cazul în care acolo nu s-au respectat regulile, cei care nu le-au respectat vor suferi sancțiuni de la contravenții până la penal. Am vizitat centrul cu domnul ministru Nelu Tătaru, am propus niște reorganizări acolo și astăzi epidemiologii sunt acolo pentru a le pune în practică. Rămâne să stabilim protocolul de preluare a pacientului”, a spus Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică Iași.
Maricel Popa a făcut front comun cu Vasile Cepoi, groparul sănătății ieșene, pentru a-l sprijini să interneze pacienții până în ziua votului și, astfel, candidatul la șefia CJ să vină în fața electoratului cu o mare realizare. Asta ar acoperi cei patru ani de mandat, în care Maricel Popa nu a dus la îndepliniri niciunul dintre proiectele promise ieșenilor în 2016.
Spitalul de Boli Infecțioase va prelua unitatea mobilă. Nu se știe când va intra primul bolnav de COVID la Lețcani
În plus, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, cea care a preluat unitatea mobilă de la Lețcani, a explicat că încă nu poate fi vorba despre internarea vreunui bolnav de COVID-19 acolo. Și asta pentru că deficiențele încă nu au fost puse la punct.
„Până în momentul de față, nu există anumiți parametri care să țină de activitatea medicală, care să ne facă să nu putem duce pacenți în zona respectivă. Există anumite condiții care țin de partea legislativă, de ordinul achizițiilor. Trebuie să facem extensie de contracte din Spitalul de Boli Infecțioase Iași, către secția exterioară. Trebuie să facem o serie de lucruri care țin de inventarierea a ceea ce noi preluăm de acolo. Sunt șapte oameni de la zona administrativă, de la Infecțioase, care merg acolo să vadă situația. Sunt dotări care sunt în număr mare, sunt fracții de amănunt și lucrările trebuiesc făcute cu multă atenție. Trebuie un timp exact, în ceea ce privește punerea în pat a unui pacient în zona de la Lețcani”, a menționat Carmen Dorobăț, managerul Spitalul de Boli Infecțioase Iași.