Iașul a mai înregistrat 344 de cazuri noi de infecție cu coronavirus. Numărul total de infectări de la declanșarea pandemiei de COVID-19 a ajuns la 18.086. Ieri, cinci pacienți infectați cu coronavirus au pierdut lupta cu boala în secțiile de ATI. În secțiile de Terapie Intensivă din județ mai este un singur loc liber
Județul Iași se apropie cu pași repezi de atingerea a 20.000 de cazuri de COVID-19. Raportările făcute de autorități arată că din luna martie și până în prezent, la Iași s-au înregistrat 18.086 de pacienți infectați cu noul tip de virus. De două zile, secțiile de ATI din județ au doar un singur loc liber pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19 în stare critică. Ieri, cinci dintre pacienții internați pe această secție au pierdut lupta cu viața, dar paturile lor s-au ocupat cât ai zice pește. Din ce în ce mai mulți tineri, fără alte comorbidități, au nevoie de suport de oxigen. Medicii spun că aceștia au temporizat prezentarea la medic, motiv pentru care virusul COVID-19 a avut timp să le atace extrem de tare plămânii.
În spitalele suport COVID-19 mai erau ieri 123 de paturi libere pentru îngrijirea pacienților cu coronavirus
Ieri, la fel ca în ziua de luni, la secțiile de ATI din județ mai era un singur loc liber pentru îngrijirea pacienților cu COVID-19. Dintre cele 66 de paturi ocupate în această secție, nouă erau ocupate la Spitalul de Boli Infecțioase, 18 la Spitalul Mobil Lețcani, șase la Spitalul de Pneumologie, șase la Spitalul Municipal Pașcani, cinci la Spitalul de Recuperare, șapte la Spitalul C.F. Iași și 15 la Spitalul de Neurochirurgie. Ieri mai era liber un pat ATI la Spitalul de Neurochirurgie. În spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 123 de paturi: șapte paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, unul la Spitalul Mobil Lețcani, un pat la Spitalul de Pneumologie, 27 de paturi la Spitalul Hârlău, trei paturi la Spitalul de Recuperare, 10 paturi la Spitalul C.F. Iași, cinci la Spitalul „Sf. Spiridon”, 15 paturi la Spitalul Militar și 54 de paturi la Spitalul C.F. Pașcani.
Tineri infectați cu COVID-19 calcă pe urmele pacienților care intră în Terapie Intensivă
Numărul de decese a ajuns la 315. În fiecare zi, în secțiile de ATI din județ moare cel puțin un pacient infectat cu noul coronavirus. Majoritatea bolnavilor care ajung în secția de Terapie Intensivă după ce au fost infectați cu COVID-19 suferă și de alte comorbidități. Printre acestea, se numără diabetul zaharat, obezitatea, bolile cardiovasculare, dar și bolile pulmonare. Totodată, medicii au constatat făptul că din ce în ce mai mulți tineri perfect sănătoși devin dependenți de oxigen. Consideră că pot ține boala pe picioare și refuză să se prezinte la timp la medic. Din acest motiv rămân cu sechele grave, unii dintre ei rămânând dependenți de tuburile de oxigen mult timp după ce au fost declarați vindecați de infecția cu noul tip de virus.
Recomandarea specialiștilor către ieșeni este de a se prezenta de urgență la spital în cazul în care prezintă simptome specifice, dar nu înainte de a discuta cu medicul de familie. Acesta poate solicita o ambulanță, iar în termen de 24-36 de ore, o echipă de cadre medicale se va deplasa la domiciliul pacientului pentru a recolta probele în vederea efectuării testului PCR. Dacă rezultatul este pozitiv, iar simptomele sunt grave, pacientul va fi transportat la spital.
Peste 8.000 de ieșeni sunt închiși în casă pentru 14 zile
Conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică Iasi, ieri, 24 noiembrie 2020, un număr de 4.975 de persoane se aflau în izolare, iar 4.041 de persoane sunt în carantină la domiciliu. Până în prezent, Direcția de Sănătate Publică Iași a emis în total 15.959 de decizii pentru persoanele aflate în izolare și 18.048 de decizii pentru persoanele aflate în carantină. Dintre persoanele care sunt în izolare la domiciliu fac parte pacienții asimptomatici, care reprezintă un sfert din numărul total de cazuri de COVID-19 din județ, contacții direcți, dar și persoanele care au revenit în țară în ultimele 14 zile din zone cu risc major de infectare cu coronavirus. În ceea ce-i privește pe pacienții asimptomatici, aceștia sunt monitorizați la domiciliu de către medicul de familie.