Prima pagină » Local » Ieri, la Iași s-au înregistrat 139 de noi infectări cu COVID-19! În toate spitalele suport COVID-19 mai erau doar 20 de locuri libere! Medicii se așteaptă la ce este mai rău

Ieri, la Iași s-au înregistrat 139 de noi infectări cu COVID-19! În toate spitalele suport COVID-19 mai erau doar 20 de locuri libere! Medicii se așteaptă la ce este mai rău

12 oct. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Ieri, Iașul s-a clasat din nou pe primele locuri pe țară ca număr de infectări cu COVID-19. În toate spitalele suport COVID-19 mai erau doar 20 de locuri libere, iar medicii, ajunși la capătul puterilor, au anunțat că se așteaptă la ce este mai rău. În ceea ce privește locurile libere din secția de Terapie Intensivă, mai erau doar 4, la Spitalul „Căi Ferate” din Iași

De câteva săptămâni bune, Iașul se află printre primele locuri pe țară ca număr de infectări cu COVID-19. Din cauza lipsei de locuri, medicii au pus în aplicare și planurile de rezervă. Ieri s-au înregistrat 139 de noi infectări cu COVID-19, iar în ultimele două săptămâni numărul de cazuri noi a depășit 1.800. Medicii privesc cu groază spre viitor și asta pentru că, de la zi la zi, numărul de paturi din spital este din ce în ce mai mic. În weekend, zeci de ieșeni s-au aliniat în fața Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. Așteptau la rând să fie internați. Mulți au plecat acasă cu testul PCR pozitiv, cu simptome și fără niciun tratament. Medicii dau neputincioși din umeri. „Nu mai avem locuri”, se auzea din partea cealaltă a porții.

În 7 luni, aproape 7.000 de persoane au fost infectate cu COVID-19 la Iași

În numai 7 luni de zile, la Iași s-au diagnosticat 6.641 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19. Dintre acestea, 3.268 au fost externate, iar restul nu au avut parte nici de internare. Vorbim de pacienți asimptomatici sau pacienți cu simptome, care au trebuit să meargă la domiciliu din lipsa numărului de locuri din spitale. De la începutul pandemiei de COVID-19, 174 de ieșeni au pierdut lupta cu viața.

„Pacienții care au decedat aveau și alte comorbidități, iar organismul lor nu a mai făcut față luptei împotriva COVID-19. Sunt pacienți care erau diagnosticați cu boli cardiovasculare, diabet zaharat, boli respiratorii sau obezitate. Ne așteptăm ca numărul de infectări cu COVID-19 să crească”, spune dr. Florin Roșu, coordonatorul compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Din păcate, așa cum spun medicii, nu doar persoanele cu alte comorbidități au murit în urma infecției cu COVID-19, ci și persoane tinere, fară alte boli asociate. În urmă cu câteva săptămâni, prof. dr. Carmen Dorobăț anunța că o femeie de 44 ani ani a murit în Terapie Intensivă din cauza agresivității virusului.

Doar 20 de paturi libere în toate spitalele suport COVID-19 din Iași

Ieri, la Iași erau ocupate 445 de paturi în unitățile medicale suport COVID-19, dintre care 23 erau în Terapie Intensivă.

„În momentul de față (n.r.- ieri la amiază), în spitalele suport COVID-19 mai sunt libere 20 de paturi: 8 paturi la Spitalul de Recuperare, 3 paturi la Spitalul de Boli Infecțioase, 5 paturi la Spitalul de Pneumologie, două paturi la Spitalul „Sf. Spiridon” și două paturi la Spitalul Clinic CF în Iași”, au precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Iași.

Ieri, un număr de 1.188 de persoane se aflau în izolare, iar 1.144 de persoane erau carantinate la domiciliu. De asemenea, pentru încă 567 de persoane, măsura carantinării a fost instituită de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. Carantina se impune pentru contacții direcți cu persoane confirmate, dar și pentru persoanele care sosesc din țări și/sau zone cu risc epidemiologic ridicat.

Ieri, 66 de ieșeni declarați vindecați de COVID-19 au aflat că încă poartă virusul! Mulți sunt contagioși

În ceea ce privește numărul de pacienți reconfirmați pozitiv la infecția cu COVID-19, ieri s-au înregistrat 66. Practic, aceste persoane au fost declarate vindecate de COVID-19, iar după o perioadă au revenit la spital, fie că aveau simptome, fie pentru un alt tip de consult și au aflat că virusul s-a reactivat. În cazul multora, a necesitat internare, și asta pentru că, așa cum au descoperit medicii ieșeni, virusul atacă mai tare a doua, decât prima dată. Mulți sunt încă contagioși și trebuie ori să se autoizoleze la domiciliu, ori să se interneze în spital. În 7 luni de zile, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au constatat că unii pacienți, după ce au fost diagnosticați cu COVID-19 și ulterior „vindecați”, s-au prezentat la spital cu sechele.

„Mulți au avut nevoie de recuperare neurologică și respiratorie. COVID-19 este ca herpesul, astăzi îl ai și-ți trece, mâine poate să reapară”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024