Zeci de ieseni s-au prezentat, ieri, la UPU de la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi care au necesitat vaccin antitetanos, dupa ce au suferit leziuni minore sau grave in urma unor accidente casnice. Medicii de la UPU au declarat ca in decurs de cateva ore, 30 de ieseni au fost vaccinati impotriva unei boli foarte grave, tetanos.
Vaccinul se recomanda persoanelor care au plagi cu risc tetanigen: rani profunde, murdare sau de dimensiuni mari, rani produse prin intepare sau muscare. Pacientii care au avut nevoie de imunizare prezentau plagi si fracturi la maini, degete, gambe, coapse, dupa ce s-au taiat cu drujba, faiul, motocoasa sau intepaturi provocate de cuie, tabla.
„Sunt foarte multi pacienti cu plagi, fracturi produse in urma accidentelor casnice. Majoritatea au nevoie de spitalizare, interventie chirurgicala. Unii dintre ei au ajuns la spital cu doua-trei degete de la membrele superioare strivite, altii cu fracturi deschise. Toti pacientii au avut nevoie de vaccin antitetanos. Zilnic, la UPU, se administreaza intre 40 si 50 de vaccinuri antitetanos. Este un vaccin foarte scump, pentru ca nu se mai produce in Romania si il achizitionam din import. Rugam pacientii care au plagi minore sa se prezinte la medicul de familie sau in ambulatoriul de specialitate pentru a evita aglomeratia din UPU”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, sefa UPU-SMURD de la Spitalul Sf. Spiridon.
Citeste si : Ministerul Sanatatii a facut ANUNTUL: Un nou vaccin pentru copiii din Romania
Vaccinarea antitetanica trebuie efectuata in primele 24 de ore daca plaga prezinta risc tetanigen si persoana respectiva nu a mai fost imunizata in ultimii 5 ani. Vaccinul se administreaza, de obicei, in urgenta pentru a preveni o infectie foarte grava cu o bacterie numita Clostridium tetanii, germene care se gaseste in pamant sub forma de spori. Tetanosul este o boala foarte grava si se manifesta prin contratura puternica a intregii musculaturi avand urmari grave, precum rupturi musculare, fracturi osoase si chiar opirea respiratiei.