Prima pagină » Local » Ieri, 2.202 ieșeni și-au făcut testul PCR pentru a afla dacă sunt infectați cu noul coronavirus. 358 de persoane au fost confirmate pozitiv
Ieri, 2.202 ieșeni și-au făcut testul PCR pentru a afla dacă sunt infectați cu noul coronavirus. 358 de persoane au fost confirmate pozitiv

Ieri, 2.202 ieșeni și-au făcut testul PCR pentru a afla dacă sunt infectați cu noul coronavirus. 358 de persoane au fost confirmate pozitiv

07 ian. 2021, 02:00,
Alexandra Abonicesei, în Local

În doar 24 de ore au fost testați pentru COVID-19, la Iași, 2.202 persoane. Dintre acestea, 358 au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus. La Laboratorul Praxis se realizează la cerere circa 250 de teste PCR în fiecare zi. Ieșenii sunt dispuși să plătească chiar și 320 de lei pentru a afla dacă sunt sau nu infectați

Ieșenii care doresc să se testeze pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 o pot face la unul dintre cele 7 laboratorare. Zilnic, circa 250 de ieșeni se prezintă în cadrul Laboratorului Praxis din Iași și solicită, contra cost, testul PCR. Pe data de 5 ianuarie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași a raportat la nivelul județului un număr de 2.202 teste pentru coronavirus realizate în 24 de ore. Din totalul de testări, 358 de ieșeni au avut rezultatul testului pozitiv.

Medicii din UPU Iași au atras atenția în repetate rânduri ieșenilor care se prezintă pentru a cere un test PCR că nu se realizează decât pentru pacienții cu suspiciune clinică și în cazul celor care necesită internare în unitatea medicală. Din cauza bolii COVID-19, în județul Iași, în ultimele 24 de ore, s-a înregistrat un deces. În cele peste 10 luni de la debutul pandemiei, numărul total de decese a ajuns la 466.

Peste 250 de testări PCR pe zi la Laboratorul Praxis din Iași

În ultimele luni, la Laboratorul Praxis din Iași se realizează un număr constant de testări pentru infecția cu coronavirus. Zilnic, circa 250 de persoane își fac testul PCR. Laboratoarele care realizează teste pentru COVID-19 raportează către reprezentanții DSP Iași, în fiecare zi, numărul de teste realizat, iar mai departe aceștia informează populația despre numărul total de cazuri confirmate pozitiv în județ.

„În fiecare zi sunt, în medie, 250 de teste PCR efectuate la cerere din punctele situate în municipiul Iași, Hârlău și Pașcani. Au fost și zile în care se realizau și 300 de teste. Doar în perioada sărbătorilor au ajuns undeva la 150 de teste pe zi. Sunt situații în care avem nevoie de rezultatul testului urgent, pentru pacienții din spitale, din acest motiv ocupăm aparatul chiar și cu unul sau două teste, deși capacitatea este de 96 de probe. Cele urgente primesc rezultatul în 4-5 ore. În general, pacienții primesc rezulatul după 6, maximum 8 ore de la recoltarea probelor” spune Cristina Hristodorescu, unul dintre administratorii laboratorului Praxis.

Ieșenii se pot testa cu 320 de lei pentru a vedea dacă au gripă sezonieră sau COVID-19

De aproape o lună, ieșenii pot să facă la laborator atât testul pentru COVID-19, cât și pentru tulpinile de gripă A și B. În fiecare zi, la Laboratorul Praxis, circa 10 ieșeni solicită acest test pentru ambele boli, care costă 320 de lei. În tot acest timp au fost confirmați pacienți infectați cu SARS-CoV-2 și niciun caz de gripă sezonieră în județul Iași.

„Un test PCR costă 250 de lei. Teste rapide se fac într-un număr mult mai scăzut, de 10-20 pe zi, și costă 100 de lei. Începând de ieri (n.r.- 5 ianuarie 2021), raportăm către DSP Iași inclusiv numărul de teste Antigen. Începând cu data de 10 decembrie 2020 este disponibil noul test RT-PCR Multiplex pentru diagnosticarea COVID-19 și a gripei influenza A/B, la punctele de recoltare din Iași, Pașcani, Hârlău. Circa 10 ieșeni solicită acest test într-o zi, iar costul este de 320 de lei. Și în cazul acestui test, rezultatele se primesc într-un timp la fel de scurt, între 4 și 7 ore. Fiind un serviciu plătit, nu cerem pacienților să ne spună motivele pentru care doresc să realizeze testul PCR. Cert este că sunt în continuare la fel de multe persoane dornice să afle dacă au sau nu COVID-19”, adaugă administratora laboratorului.

Regulile care trebuie respectate înainte de testarea PCR

Ieșenii care doresc să se testeze pentru COVID-19 trebuie să se programeze și să respecte anumite reguli înainte de preluarea probelor. La Laboratorul Praxis, persoanele se pot programa pentru testul PCR chiar și cu o seară înainte. O pot face de pe pagina de Facebook a laboratorului și pe două adrese de e-mail, unde primesc imediat răspuns în intervalul orar 07:00-00:00. Testele se realizează și în zilele de weekend.

„Pentru testarea la punctele de recoltare din Pașcani și Hârlău nu este nevoie de programare. Vor fi comunicate numele și prenumele persoanelor care doresc programare, precum și data dorită pentru testare. Cu 4 ore înainte de recoltarea probelor, persoanele nu au voie să bea, să mănânce, să se spele pe dinți sau să fumeze, nici măcar să mestece gumă. Fiind un serviciu contra cost, le recomandăm să se informeze cu privire la aceste aspecte înainte de a se programa pentru un astfel de test”, a încheiat Cristina Hristodorescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *