Prima pagină » Informații utile » Ierburile decorative – unde le putem planta la noi acasă?

Ierburile decorative – unde le putem planta la noi acasă?

09 aug. 2024, 15:50,
în Informații utile

Cum ar fi la orice adiere caldă de vânt să surprinzi cu privirea la tine în grădină adevărate valuri din frunze ce foșnesc a relaxare. Dacă te încântă ideea atunci trebuie să-ți fac cunoștință cu ierburile decorative.

Să știi că sunt o sumedenie de specii, dar ți le voi prezenta pe cele mai cunoscute. Unele te vor încânta cu inflorescențe frumos colorate și de mari dimensiuni, iar altele te mor minuna cu frunzișul lor incredibil de colorat în nuanțe de verde, galben, crem, vișiniu, violet.

Unde trebuie să plantăm ierburile decorative?

Aceste ierburi preferă locurile scăldate de soare și pot da un plus de valoare fie unui iaz, unui zid de sprijin, fie pe malul unei ape, în peluza de gazon sau în rocări. De asemenea, sunt excelente pentru a aduce varietate în grădină, mai ales în locuri unde observi că gazonul se arde de la soare. Trebuie să-ți spun că aceste plante au un caracter efervescent, adică se află într-o continuă schimbare de formă și colorit pe măsură ce trece timpul și uite așa tu nu te vei plictisi niciodată de ele. Le poți avea și la ghiveci pe balcon sau terasă, iar avantajul este că nu necesită o îngrijire minuțioasă.

Distanța de plantare

Dacă te încântă ideea de a planta ceva ierburi decorative în grădină trebuie să ai mare grijă cu distanțele de plantare. Dacă le vei planta prea des, sau mai multe specii într-un ghiveci, să știi că nu vor avea spațiu să respire și astfel nu se vor dezvolta corespunzător. Iar ca revers să știi cp sunt și specii care au un comportament invaziv, adică se înmulțesc repede și pe care trebuie să le ții mereu sub observație. Acum, în ceea ce privește regimul de îngrijire, trebuie să-ți spun că au nevoie de un program regulat de administrare a apei doar în perioada de după plantare, când își formează noile rădăcini. Odată ajunse la maturitate suportă lejer seceta având nevoie de apă doar în perioadele caniculare prelungite.

Cât de ușor sunt acestea de îngrijit?

Sunt foarte ușor de îngrijit, majoritatea nu necesită îngrijiri speciale, ci doar o tundere care se efectuează numai primăvara. Nu este recomandabil să le tunzi toamna deoarece ele au o tijă florală sub formă de pai, gol pe dinăuntru și astfel ar rămâne o poartă deschisă pe timpul iernii care ar permite pătrunderea apei până la rădăcină, cu risc major de îngheț. Pe timpul iernii te sfătuiesc să legi sub formă de snop tijele florale ale soiurilor mai înalte pentru a proteja ruperea lor sub greutatea zăpezii și pentru a construi o sursă de hrană pentru păsări pe tot parcursul iernii.

Să fie de folos aceste informații și să te ajute să creezi noi colțuri frumoase la tine în grădină cu ajutorul ierbii decorative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *