Iulian Cojocaru, un tânăr din Iași, crește iepuri de rasă pentru expoziție. În ultimii 3 ani a investit câteva mii de euro în exemplarele din rasa Uriașul German
Iulian Cojocaru, în vârstă de 30 de ani, are o pasiune mai puțin obișnuită și costisitoare. Ieșeanul a cumpărat primele exemplare în urmă cu 3 ani, iar de atunci, pentru că această pasiune este ca un microb, a ajuns la 35.
„Cresc iepuri de vreo 3 ani. Un an am fost plecat în străinătate și am întrerupt activitatea, apoi am reluat-o. Este o pasiune frumoasă. Cresc doar pentru expoziție. Aici, în asociație, am 3 prieteni cu care am venit și am vizitat iepurii. Mi-a intrat microbul sub piele și am început. Cresc doar o singură rasă, Uriașul German. Am 35 de exemplare, iar 7 sunt aici, la expoziție. Am fost la expoziția din 2019, eram chiar la început, când creșteam și rasele Neozeelandez și Berbec German. Toate sunt greu de crescut pentru că îți trebuie timp, trebuie să ai grijă de ele. Uriașul German e o provocare pentru toți crescătorii, pentru că e de talie mai mare, se lucrează mai greu. Asta a fost pasiunea mea, Uriașul German”, spune Iulian Cojocaru, crescător de iepuri de rasă.
Iulian Cojocaru este un tânăr din Iași, pasionat de creșterea iepurilor de rasă
Cheltuielile nu sunt deloc de neglijat mai ales că un iepure costă între 100 și 700 de euro.
„Lucrez în construcții și uneori nu am timp suficient să mă ocup de ei, cât aș vrea, de aceea uneori apelăm la prieteni ca să ne ocupăm de iepuri, pentru că ar trebui să avem toată ziua grijă de ei, dar e greu. Luăm iepurii de la crescătorii renumiți din țară, care se ocupă de mai mult timp, care au experiență, dar și de la crescătorii din străinătate. E nevoie de o investiție mare ca să ajungi la un nivel înalt. Un iepure din rasa Uriașul German costă de la 100 la 600-700 de euro. E vorba de exemplare de calitate. Vii la expoziții, exemplarele sunt arbitrate, poți să iei premiu. Dacă ai punctajul de 97-98 de puncte, e un exemplar bun. Dar mai rar se întâmplă asta pentru cei de la început, cum sunt eu. Sunt crescători foarte buni din țară, care investesc mulți bani în pasiunea lor și atunci au și rezultate bune. Sper totuși să obțin un punctaj bun. Nu vin neapărat pentru premii, ci să acumulez experiență, să învăț despre aceste animale”, mai spune Iulian Cojocaru.
Un alt crescător de iepuri din Iași este Bogdan Șchiopu, care are 90 de exemplare din rasa Marele Berbec German.
Uriașul German este una dintre cele mai cunoscute rase de iepuri
Iepurii au nevoie de îngrijire atentă pentru a se dezvolta armonios, mai ales că sunt exemplare care ajung la expoziții, grație arborelui genealogic și caracteristicilor pe care le posedă. De aceea au mâncare uscată, respectiv cereale. Pentru a minimiza riscul de boli, este necesară aplicarea vaccinurilor și tratamentelor, în special Baycox împotriva coccidiozei, la care iepurii sunt susceptibili în general, dar și a altor măsuri pentru a evita stresul. Iepurii au ca strămoși uriașii belgieni, rasă care s-a format prin anul 1885, în Belgia.
Uriașul Belgian a fost introdus în Germania, iar crescătorii germani au încrucișat iepurii belgieni cu rasele locale și au obținut Uriașul Gri German, una dintre cele mai populare din lume și cea mai grea rasă de iepuri. Tot mai mulți ieșeni cresc animale de companie din diferite rase.
O ieșeancă a ieșit la plimbare cu un iepure în lesă. Tânărul din Iași a participat la Expoziția de Păsări și Iepuri de Rasă din comuna Holboca.
Decât să ingesui atâtea animale într-un spațiu atât de mic , mai degrabă crești mai puține rase. Mi s-a făcut rău uitandu-ma la poze.
Asta e cruzime față de animale, nu e pasiune.