Prima pagină » Stiri si curiozitati » Iedera, planta cere este cunoscută încă din antichitate. Ce proprietăți are
Iedera, planta cere este cunoscută încă din antichitate. Ce proprietăți are

Iedera, planta cere este cunoscută încă din antichitate. Ce proprietăți are

21 sept. 2023, 15:06,
în Stiri si curiozitati

Iedera (Hedera helix) are o istorie bogată de utilizare, cunoscută în special pentru proprietățile sale analgezice, încă din vremuri antice. Această plantă perenă a fost întotdeauna asociată cu simbolurile vieții și creativității artistice, fiind adesea folosită pentru a decora coronițele poeților.

Iedera a fost desemnată plantă medicinală a anului

În 2010, iedera a fost desemnată plantă medicinală a anului, subliniindu-se astfel importanța sa în domeniul sănătății. Cu o tulpină puternică care se agață de ziduri și copaci și care acoperă pământul din păduri, iedera este o plantă rezistentă, care nu se lasă descurajată nici de betonul steril sau de zilele întunecate de iarnă.

Cu frunzele sale de diverse nuanțe de verde, iedera adaugă un strop de culoare în mediul urban gri. Cu toate acestea, acțiunea terapeutică a iederii rămâne mai puțin cunoscută. De obicei, părinții sunt cei care au cunoștințe despre beneficiile acestei plante, deoarece pot trata tusea convulsivă a copiilor cu suc de iederă în timpul perioadelor reci.

În antichitate, frunzele, fructele și rădăcinile iederii erau folosite atât intern, cât și extern, pentru tratarea diferitelor afecțiuni precum dureri de urechi, de cap, de dinți, gută, dureri de splină, dureri menstruale, afecțiuni pulmonare, febră și arsuri. În prezent, extractul din frunze de iederă este folosit în mod obișnuit, iar efectele sale benefice au fost confirmate și de studiile științifice. Proprietățile vindecătoare ale iederii se datorează saponinelor, substanțe numite astfel datorită spumei asemănătoare săpunului pe care o produc. Acestea au un efect lichefiant, ajută la eliminarea secrețiilor din tractul respirator, ameliorează crampele și combat agenții patogeni. De aceea, iedera este utilizată și în tratamentul infecțiilor acute și cronice, precum și în afecțiunile tractului respirator și în cazul tusei convulsive. Homeopatia utilizează, de asemenea, beneficiile iederii. Trebuie reținut că saponinele se găsesc și în rădăcina de lemn dulce și în florile primulei, fiind frecvente în amestecurile pentru ceaiurile de răceală.

Iedera poate provoca reacții alergice grave

Cu toate că este benefică, iedera poate prezenta și riscuri. Frunzele proaspete și sucul acestora pot provoca reacții alergice ale pielii. În plus, fructele iederii sunt toxice, mai ales pentru copii. Consumul acestor fructe poate determina greață, diaree și vărsături. Prin urmare, se recomandă consumul exclusiv al preparatelor disponibile în farmacii.

Originea denumirii iederii în limba germană (Efeu) rămâne necunoscută. Cel mai probabil, prima parte a cuvântului provine din vechea rădăcină „ebah” sau „ifig,” cu sensul de „urcător.” Cea de-a doua parte a cuvântului pare să fie derivată din termenul „heu,” care poate însemna și „frunze.” Astfel, s-a ajuns la cuvântul compus în limba germană veche „ep-höu,” care înseamnă „frunză urcătoare.” În ceea ce privește denumirea botanică (Hedera helix), aceasta este mai ușor de explicat: în greacă, „hédra” înseamnă „poziție,” iar „Heli” provine din verbul „helissein,” cu semnificația de „a se roti.” Iedera se rotește în jurul tulpinilor copacilor.

În Europa, iedera a fost adesea considerată o plantă de cultură și a avut un rol important în tradiții. Fiind mereu verde, planta a simbolizat întotdeauna viața eternă, creativitatea artistică, dragostea și loialitatea. Perechile proaspăt căsătorite obișnuiau să primească coronițe de iederă ca simbol al legăturii lor de încredere. În Egipt și Grecia antice, iedera era asociată anumitor zeități, precum Osiris și Dionysos. În tradițiile creștine, iedera era folosită pentru a decora mormintele și bisericile.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât costă să devii pilot în România. Salariul poate ajunge la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Andreea Esca, presată de alegeri. Mari emoții pentru vedeta PRO TV
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Ion Țiriac a plătit ani de zile o chirie de 2 lei pentru o vilă impetuoasă din București. Miliardarul a recunoscut tot
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`